Lagarde az IMF élén maradna

A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója hivatalosan is bejelentette, hogy újraindul a posztért.

MTI
2016. 01. 22. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Christine Lagarde erről a France-2 televíziós csatornának beszélt pénteken.

Az IMF igazgatótanácsa csütörtökön jelentette be, hogy elindította az új vezérigazgató megválasztásához szükséges folyamatot: február 10-ig várja a jelöléseket, és reményei szerint március elejére meghozza a döntést. Christine Lagarde ötéves megbízatása július 5-én jár le.

Sokak szerint a verseny lefutottnak tűnik, mert Christine Lagarde népszerű a legerősebb országok többségében, köztük a feltörekvő gazdaságokban is.

Manuel Valls francia miniszterelnök csütörtök este a davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta, hogy Párizs támogatja a jelenlegi IMF-vezető újraválasztását. Még csütörtökön az amerikai, a brit és a német pénzügyminiszter egyaránt támogatásáról biztosította Lagarde-ot.

Az IMF-nek hagyományosan európai a vezérigazgatója, míg a Világbank elnökét jellemzően az Egyesült Államok adja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.