Lázárt várják a taxisok

Még nincs megállapodás a szakszervezet és a kormány között.

Horváth Attila
2016. 01. 30. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többet vártunk a találkozótól, de annyit sikerült elérnünk, hogy kiderült: a tárca és mi körülbelül azonos állásponton vagyunk. Azt szeretnénk elérni, hogy mindenki tartsa be a rá vonatkozó szabályokat – mondta lapunknak a Magyar Taxisok Szakszervezetének elnöke. Czifery Csaba és a sok vitát kiváltó közösségi személyszállító, az Uber ellen múlt héten tüntetést szervezők csütörtökön találkoztak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) képviselőivel, hogy tárgyaljanak a továbbiakról. – Közöltük javaslatainkat azzal kapcsolatban, hogy az illetékes hatóságoknak milyen eszközöket kellene bevetniük ahhoz, hogy az Uber-sofőrök betartsák a szabályokat. Azt az ígéretet kaptuk, hogy ezeket mindenkinek továbbítja a tárca – tudtuk meg szakszervezet elnökétől.

Azt Czifery Csaba nem árulta el, melyek ezek a konkrét elképzelések. Korábban már elmondta, hogy a személyszállítással foglalkozó autósok (így a taxisok és az uberesek is) ellenőrizhetők legyenek. Ha valakinek problémája adódik az Uber-szolgáltatással, akkor a fogyasztóvédelmi hatóságnál, a Budapesti Közlekedési Központnál vagy az adóhatóságnál reklamálhat. A Magyar Nemzetnek tegnap úgy nyilatkozott, jövő hétre érdekegyeztetésre hívta őket a tárca, amelyen minden szakmai érdekképviselet részt vesz majd. Kiemelte, szívesebben tárgyalnának magával a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, szerinte Lázár János jobban tudná képviselni a taxisok érdekeit.

– A közlekedéspolitikáért felelős államtitkárság az egy héttel korábbi tárgyaláson elhangzottaknak megfelelően csütörtökön ismét egyeztetett a demonstráló taxisokkal. A találkozó célja az volt, hogy a sofőrök igazolják, kollégáikat elfogadható felhatalmazással képviselik. A szervezők megfogalmazták intézkedési javaslataikat. A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy a soron következő egyeztetésre a stratégiai partnerek, szakmai érdekképviseletek mellett meghívást kapnak a demonstrálók képviselői is – közölte lapunkkal az NFM.

Mint megírtuk, az Uber-sofőrök úgy tudnak eleget tenni a közteher fizetésének, ha egyéni vállalkozói igazolványt váltanak ki, adószámot kapnak, és fizetik a kisvállalkozói adót (katát). Főállású vállalkozóknál ez havi 50 ezer forintot jelent, ami a személyi jövedelemadó mellett a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot is tartalmazza. Aki félállásban uberezik, annak havi 25 ezer forint adót kell fizetnie. Miután a szolgáltatásért kizárólag mobilapplikáción keresztül lehet fizetni, a sofőr csak számlát adhat, de azt kötelező. Az adóhatóság ellenőrzi a sofőröket, és a holland központtól elkérték a magyar szolgáltatók adatait. Utóbbiakat a cég elvileg rendelkezésre bocsátja, és kizárja soraiból a szabálytalankodókat.

Az Uber magyar cége, az Uber Hungary Kft. korábbi vezetőit egyébként tavaly májusig a jó nevű Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviselte, amelynek egyik alapítója a jelenlegi igazságügyi miniszter, Trócsányi László – emelte ki a Figyelő. Azóta már másik megbízott jár el, a Regus Business Centres Hungary Kft., amely elsősorban az irodabérlet-piacon ismert. Mindez azért érdekes, mert a kormány múlt héten bejelentette, hogy a taxisvitában a hagyományos személyszállítók pártjára áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.