„Magyarország jó hely”

Bod Péter Ákos bizakodó hangvételű interjút adott a Magyar Hírlapnak.

MNO
2016. 01. 05. 8:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltétlenül érdemes Magyarországra tőkét hozni, hazánk ugyanis gazdasági értelemben, különösen az infrastruktúra tekintetében vonzó és jó hely, megtérül a befektetők számára – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke. Akár a közlekedés, a távközlés helyzetét vesszük alapul, akár a banki, pénzügyi ellátottságot, megfelelő és kielégítő az infrastruktúra, megvannak az alapjaink – folytatta a szakember.

„Más kérdés, hogy túl sok a különadó, ami nagy kihívás a beruházók számára”

– tette hozzá.

A professzor arról is beszélt, hogy tavasszal valószínűleg megérkezik az ország első felminősítése. Szerinte egyébként a gazdaság teljesítménye alapján már 2015-ben kikerülhettünk volna a bóvli kategóriából, csakhogy

„a hitelminősítők nem értik a magyar gazdaságpolitikát.”

Bod Péter Ákos úgy látja, a külvilág állapota is alapvetően reménykedésre ad okot: az európai konjunktúra előreláthatólag tovább javul, a nemzetközi pénzmozgásokra pedig nem jeleznek előre olyan drasztikus változást, amely a nagyon nyitott magyar gazdaság működési kereteit megrengetné.

A szakember hozzátette azonban, hogy rendszerszinten akadna még tennivaló, hiszen a volt tervgazdaságok közül az állami újraosztásunk mértéke kiemelkedő. A kormányzati és jegybanki programok Bod Péter Ákos szerint jót tesznek a gazdaságnak, de csak átmenetileg, hosszabb távon nem érdemes komolyabb élénkítőhatással számolni.

„Amennyiben modern gazdaságot, javuló környezetet akarunk, az oktatásra, a szakképzésre kell összpontosítani”

– mondta az egyetemi tanár Finnországot és Spanyolországot említve követendő példaként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.