MÁK: Sikerült rendezni a bérekkel kapcsolatos panaszokat

Ugyanakkor továbbra is folyamatosan lehet jelezni az esetleges problémákat.

MTI
2016. 01. 11. 13:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök emlékeztetett, hogy a MÁK csaknem 900 ezer, az állami szférában dolgozó munkavállalónak végzi a bérszámfejtését már évek óta. Tavaly szeptember 1-jével egy új, az úgynevezett központosított illetményszámfejtési rendszerre (kira) tértek át. Kifejtette: az e-mailben érkező bejelentéseket haladéktalanul kivizsgálja az államkincstár.

Mint mondta, az átállás során lehetségesek eltérések, ráadásul egy szokásjogot is megváltoztattak, a tárgyhavi számfejtés eredményeként a munkavállalók adott hónap ötödikéig, illetve tizedikéig kapják meg illetményeiket. A változtatás által ugyanakkor az államnak nem kell megelőlegezni egy hétre a béreket, ami éves szinten 2 milliárd forintos megtakarítás a központi költségvetésnek.

Az idén 20 éves államkincstár a jövőben az illetményszámfejtő és a számlavezető rendszerét, valamint az értékpapír-kereskedést is megújítja. A MÁK mintegy 800 milliárd forintos állampapír-állományt kezel, az állampapír rendkívül népszerű megtakarítási forma, így az államkincstár célja, hogy minél több helyen jelen legyen az országban fizikailag, illetve a modern kor eszközei segítségével online és telefonon is – fejtette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.