Megint csökkentheti a költségvetési kiadásokat Oroszország

A legjelentősebb két nyersolajkeverék ára megállíthatatlanul csúszik lefelé.

MTI
2016. 01. 12. 21:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz költségvetés bevételeinek túlnyomó része a kőolaj- és földgáziparból érkezik, így a kormány mozgástere nagyban függ az olajárak alakulásától.

Az idei költségvetést hordónként 50 dolláros átlagárra alapozták, miközben az idén már 15 százalékkal esett a kőolaj világpiaci ára. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI hordónkénti ára kedden napi mélypontján már megközelítette a 30 dollárt, és megállíthatatlanul csúszik lefelé, amire néhány héttel ezelőtt még a legmerészebb elemzők sem számítottak.

A Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap úgy tudja, hogy a minisztériumoknak péntekig kell előterjeszteniük újabb takarékoskodási tervüket, különben a pénzügyminisztérium automatikusan 10 százalékkal csökkenti kiadási plafonjukat. A csökkentés alól egy kivétel van: nem kurtíthatják meg a közalkalmazottak bérét, a katonák zsoldját és a szociális juttatásokat.

Az orosz kormány december végén már mérsékelte 10 százalékkal a költségvetési kiadásokat, ehhez jön a mostani, újabb 10 százalék. Elsősorban a befektetési programok elhalasztása és az intézmények működési keretének megnyirbálása várható.

A nyugati szankciók által sújtott Oroszország gazdasága mély recesszióba került tavaly, így jelentősen csökkent a háztartások vásárlóereje. A nyáron már a stabilizálódás jelei mutatkoztak, és a kormány abban reménykedett, hogy idén növekedésnek indul a gazdaság. A jelenlegi pénzpiaci felfordulás azonban meghiúsítani látszik a fellendülést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.