MNB: Életbe léptek a fogyasztóbarát módosítások

A biztosítóknak egyebek mellett hosszabbítaniuk kell panaszfogadási célú nyitvatartási idejüket.

MTI
2016. 01. 26. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint az új törvény több új fogyasztóvédelmi rendelkezést tartalmaz, és hangsúlyosabbá teszi az MNB felügyelési szerepét is.

A többes biztosítási ügynökök ezentúl a függő biztosításközvetítők körébe tartoznak. Ők tehát nem az ügyfelek, hanem a biztosítók megbízásából végzik tevékenységüket, azonban új szabály, hogy az általuk esetleg az ügyfeleknek okozott károkért is a biztosító felel. A biztosító pedig tőlük is követelhet kártérítést. Ezért az alkuszokhoz hasonlóan a többes ügynököknek is rendelkezniük kell egyéves időszakra szólóan 1,876 millió euró összegű felelősségbiztosítással vagy vagyoni letéttel.

A felszámolás alá kerülő biztosítóknál a felszámolónak az eddigi harminc helyett öt napon belül tájékoztatást kell adnia a folyamat megindításáról. Az új törvény bevezeti a Szolvencia II. európai uniós biztosítási piaci szabályozási és követelményrendszert, a kockázatalapú tőkekövetelményt és felügyelési szabályrendszert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.