Nem változtatott a kamaton a Fed

A döntés indoklásában megerősítette szándékát a monetáris szigorítás folytatására.

MTI
2016. 01. 27. 20:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntés indoklásában a Fed megerősítette az előző kamatdöntő ülésen kifejezett szándékát a monetáris szigorítás folytatására, a mindenkori makrogazdasági lehetőségek függvényében.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) az előző ülésen, tavaly december 16-án emelte meg 25 bázisponttal a sávot 0,0-0,25 százalékról 0,25-0,50 százalékra. Az akkori döntés indoklásában a testület a mindenkori makrogazdasági adatok által indokolható mértékű, óvatos, fokozatos ütemű monetáris szigorítást helyezett kilátásba, és „megengedő” monetáris politika folytatása mellett kötelezte el magát az esetleges jövendő kamatemelésekkel együtt is.

A decemberi volt az első kamatemelés a 2006 óta. A Fed 2008 decembere óta tartotta gazdaságösztönző céllal zéró közeli szinten az irányadó kamatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.