Olcsó magyar föld olasz gazdának

Lábod határában vásárolt be több mint 100 hektár erejéig egy helyben gazdálkodó külföldi állampolgár.

Tóth László Levente
2016. 01. 13. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy helyben gazdálkodó olasz még 2014-ben próbált Lábod határában 107 hektár termőföldet vásárolni, 135 millió forintért, de ezt megakadályoztuk, és az ügyészséghez, valamint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) fordultunk – mondta lapunknak Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője. Parlamenti felvetésükre akkor Bitay Márton Örs államtitkár jelezte: az NFA élni fog elővásárlási jogával, s valóban: 135 millió forintért megvette a 107 hektárt. Csakhogy a mostani földárveréseken – néhány hektár kivételével – kiírták ezt a területet is, és az említett olasz gazdálkodó eredményesen licitált a 101 hektárra – egy 60 és egy 41 hektáros parcellára –, akinek így a korábbi 135 millió forintos vételár helyett csupán 73 milliót kell kifizetnie. Azaz amíg 2014-ben még négyzetméterenként 126 forintba került volna a magyar föld az olasznak, most a 60 hektáros tábla ára 33 forintra csökkent négyzetméterenként. A Jobbik ezért újra az ügyészséghez fordul, mert véleményük szerint megalapozott a hűtlen kezelés gyanúja.

A Blikk című lap eközben az Országgyűlés mentelmi bizottságához fordult L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára feleségének 290 millió forintos földvásárlása miatt. A lap szerint L. Simon Lászlónak nincs ennyi megtakarítása parlamenti vagyonnyilatkozata alapján, felesége vagyoni helyzetébe pedig csak a parlament szakbizottságának tagjai láthatnak bele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.