Összekapott Varga és Matolcsy

Az NGM és az MNB közötti súrlódás húzódik meg a tervezett jüankötvény-kibocsátás elhalasztásában.

MNO
2016. 01. 15. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A halasztást hivatalosan a piaci bizonytalansággal magyarázták, ám a Világgazdaság úgy tudja, konfliktust okoz, hogy az MNB egyre jobban belefolyik a finanszírozási kérdésekbe. Ez azonban az Államadósság Kezelő Központ hatásköre, a szervezet pedig valójában az NGM alá tartozik. A devizafinanszírozással kapcsolatban pedig mások a két gazdaságpolitikai erőközpont elképzelései: míg a Varga Mihály vezette gazdasági tárca konzervatívabb, addig az MNB „bátrabb, újító” megoldásokat szeretne.

Nagy Márton, az MNB alelnöke kedden még úgy nyilatkozott, hogy a külföldi devizák közül idén elegendő lenne jüanban denominált papírokat piacra dobni – a részleteket firtató kérdést már azzal hárította el, az nem az ő hatásköre. Ennek ellenére a jegybank felső vezetése – a lap szerint – a napokban egyebek közt azért is utazott Kínába, hogy ott a kötvénykibocsátás ügyében roadshow-zzon.

A devizakötvények kibocsátását azonban nem halogathatják sokáig, mert idén majdnem 5 milliárd eurónyi devizahitel lejár, és a tavalyi év végére (az adósságcsökkentés eléréséhez) leapasztott kormányzati tartalékok miatt is szoríthat az idő – hacsak nem sikerül gyorsan felpörgetni a forintpiaci eladásokat. A Világgazdaság kormányközeli forrása ugyanakkor azt mondta, nincs miért aggódni a jüankötvények kapcsán, mert a Bank of Chinával szervezett roadshow célja nem az eladás volt, hanem a kereslet felmérése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.