Rubelcsapda: mi lesz az OTP-vel?

Az orosz valuta a forinttal szemben nem volt még olyan gyenge, mint most.

MNO
2016. 01. 25. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem a dollárral, sem a forinttal szemben nem volt még olyan gyenge a rubel, mint most – írja a Világgazdaság. Az orosz deviza gyengélkedése több csatornán keresztül is komoly érvágást okozhat az OTP-nek is. A lap szerint fontos szem előtt tartani, hogy az OTP orosz ága már közel sem olyan fontos a bankcsoportnak, mint volt egy-két évvel ezelőtt. Mostanra az orosz bank mérlegfőösszege a teljes csoporténak már csak az 5 százalékát teszi ki, a nettó hitelállomány 6,3, a betétállomány pedig 4,1 százalékot, miközben az anyabanki kitettség is folyamatosan csökken. Mint a lap beszámolt róla, ennek ellenére az orosz bank még húsba vágó károkat tud okozni: 2015 első kilenc hónapjában csaknem 18 milliárd forint volt a vesztesége, míg egész évre 20 milliárd forintot meghaladó veszteséggel számolnak az elemzők – ez az összeg bankcsoporti szinten is jelentős.

A rubelgyengülés miatt az importárak emelkednek, ez pedig visszafogja a hitelkeresletet. Csökkennek a hitelkihelyezések is, így a bank bevételei rubelben is visszaesnek, ráadásul a gyengülő rubel miatt a forintban kimutatott bevételek még alacsonyabbak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.