Szétverik a Déli homlokzatát

Már a járókelőket fenyegeti a rossz állapotban lévő épület.

MNO
2016. 01. 28. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasúttársaság oldalán megjelent közlemény szerint a vasútüzemi és irodai funkciót ellátó ötemeletes épületszárnyának kőburkolatát és annak rögzítőelemeit negyven éve építették, így már igencsak rászorul a rekonstrukcióra.

Ami nem meglepő: miután ismét szárnyra kaptak olyan pletykák, hogy a Déli lebontása után szuperkórház vagy parkoló épülne a helyén, a Magyar Nemzet Hétvégi Magazinjában körbejártuk a pályaudvart valós térben és történeti időben. Erő Zoltán építész, a négyes metró architektúráját és a Kelenföldi pályaudvar megújítását tervező Palatium Stúdió vezető tervezője akkor elmondta: a leharcolt terület jelenleg Buda egyik szégyenfoltja eklektikus összevisszaságával.

Az elhasználódottságból fakadó problémákat a MÁV is részletezi mostani közleményében: mint írják, az irodaépületen egyre inkább mutatkoznak a külső héjazat állapotromlásának jelei, kezdenek kilazulni az ablakpárkányok, elmozdulni a burkolatkövek, tavaly augusztusban egy kőlap levált a rögzítés tönkremenetele miatt. Ezt követően a MÁV statikusa, majd pedig független szakértői vizsgálat is megállapította, hogy a kőburkolati elemek további állapotromlás esetén veszélyeztethetik a közforgalmi területeken és a pályaudvar 1. vágánya mellett közlekedőket.

Az ipari alpinisták várhatóan két hónap alatt végeznek a 410 méter hosszú homlokzattal, ez idő alatt a gyalogosokat védőtető és mobilkerítés óvja. A munkálat a vasúti forgalmat nem érinti, a pályaudvar 1. vágányát és az épület felőli peront viszont két-három hétre lezárják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.