Történelmi mélyponton az olaj ára

35 dollár alá esett az Európában irányadó északi-tengeri Brent könnyűolaj ára.

MTI
2016. 01. 06. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délelőtt fél tizenkettőkor a februári szállítású Brent hordónként (159 liter) 34,83 dollárba került a londoni interkontinentális tőzsdén, ami 2004. július 1. óta a legalacsonyabb szint. Az ár aztán 35 dollár körül stabilizálódott, és két órával később 35,01 dolláron állt a jegyzés, 1 dollár 41 centtel, 3,87 százalékkal a keddi záróár alatt. Ugyanekkor a New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ugyancsak februári szállításra hordónként 34,94 dolláron állt, 1 dollár 3 centtel, 2,88 százalékkal csökkent az ár.

A WTI ára december közepén esett először 35 dollár alá, amire 2009 februárja óta nem volt példa. A német Commerzbank elemzői azzal magyarázták a csökkenést, hogy az erős dollár, valamint a kereslet és kínálat közötti egyensúly felborulása miatt aggodalmak egyaránt lefelé húzzák az olajárakat. A Szaúd-Arábia és Irán közötti feszültség ugyancsak kedvezőtlenül hat az árak alakulására, mert a viszály ellehetetlenít bármiféle megállapodást a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) belül a kitermelés egyeztetett módon történő visszafogásáról.

A nyersolajárak tavaly több mint 30 százalékkal estek, és a csökkenés üteme decemberben gyorsult fel, miután az OPEC-tagállamok szokásos, félévenkénti bécsi miniszteri értekezletén nem hoztak döntést termelési kvótájáról, azaz érvényben hagyták az előző ülésen meghatározott napi 30 millió hordós limitet. A tényleges kitermelés viszont jelenleg így is napi 32 millió hordó körül alakul. Elemzők nem tartják kizártnak, hogy a Brent hordónkénti ára hamarosan 30 dollár alá kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.