Ukrajna egyre jobban támaszkodik az EU-ra

Ukrajna 2015-ben kétszer annyi földgázt importált az Európai Unióból.

MTI
2016. 01. 06. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint 2015-ben az unióból érkezett földgáz mennyisége elérte a 10,3 milliárd köbmétert. Ennek java részét, 9,7 milliárd köbmétert Kijev Szlovákiából importálta, Magyarországról félmilliárd, Lengyelországból pedig 0,1 milliárd köbmétert. Emellett Ukrajna jelentősen csökkentette a földgázbehozatalt Oroszországból. Míg 2014-ben 14,5 milliárd köbmétert, addig tavaly csupán 6,1 milliárdot importált.

Ukrajna tavaly november végén állította le a földgázbehozatalt Oroszországból. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szavai szerint azért, mert Moszkva jóval drágábban kínálta Ukrajnának a gázt, mint amennyiért Kijev azt az Európai Unióból beszerezte.

2015 végén a Gazprom orosz állami gázóriás ezer köbméterenként 227 dolláros árat szabott az ukrán Naftohaz gázvállalat számára. Kijev nem zárkózik el az elől, hogy idén – amennyiben szükségessé válik – ismét vásároljon földgázt Oroszországtól, de legfeljebb csak 207-208 dollárért kész megvenni. 2016-ban a várakozások szerint Ukrajna az Európai Unióból 175-180 dollárért tudja majd beszerezni a gázt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.