A kereskedelembe löknék át a közmunkásokat

20-25 ezren léphetnek át a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra – képzés nélkül.

MNO
2016. 02. 01. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portál cikkében emlékeztet rá, hogy a közfoglalkoztatottak mindössze 11-13 százaléka képes átlépni a versenyszférába, így a program képtelen orvosolni a krónikus munkaerőhiányt, noha a résztvevők száma évről évre nő, és a költségvetésből is egyre jelentősebb összegeket fordít a kormány erre az eszközre: a tavalyi 270 milliárd után 2016-ban 340 milliárd forintot.

A most elinduló Közmunkából a versenyszférába elnevezésű program keretében 20-25 ezren léphetnek át a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra – írják, de hozzáteszik, a program nem tartalmaz semmilyen képzést. Ugyan uniós forrásból lehetőség van az álláskeresők képzésére, de konkrétumokat az NGM nem nevezett meg.

A portálnak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke elmondta, sem a munkaadói, sem a munkavállalói szervezetekkel nem egyeztetett a minisztérium az új programról. Ez pedig azért probléma, mert így vélhetően az NGM nincs tisztában azzal, hogy a kereskedelmi ágazatban milyen típusú munkaerőre lenne szükség. A cikk szerint a minisztérium a kereskedelmet tekinti annak a területnek, ahol a közfoglalkoztatottak a legkönnyebben el tudnak helyezkedni, ám a szegmensben inkább szakemberekre, mintsem képzetlen munkaerőre lenne szükség. Ráadásul a közmunkások elhelyezkedési mutatói nem igazolják a kereskedelem előtérbe állítását – írják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.