Lélektani határ alatt maradhatott a gazdaság

Az év végén gyorsult a növekedés, de még így sem lett meg éves szinten a három százalékos bővülés.

FB
2016. 02. 09. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A növekedést az uniós források lehívása (ebben a tekintetben tavaly rekordot döntött az ország), az ipari termelés és a fogyasztás serkenthette – vélik a szakértők, akik október és december között 2,7 százalékosra taksálták a bővülést az előző év azonos időszakához képest. A harmadik negyedévben 2,4 százalékos volt a növekedés, azaz az év végén gyorsabban bővült a gazdaság.

Az év egészében 2,8-as bővüléssel számoltak a lap által megkérdezett elemzők. Idén lassabb növekedést várnak, mivel az új uniós ciklusban lassabban használhatja fel az ország az EU-s forrásokat. Szakértők úgy vélik, hogy a GDP-növekedés 2016-ban 2 és 2,5 százalék között lesz. Megjegyzik azonban, hogy a kormány lakásépítést serkentő támogatásai és a Magyar Nemzeti Bank gazdaságélénkítő lépései kedvezően hathatnak a gazdaságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.