Megbékéltek az árakkal a hentesek

Ha nem is 17 százalékkal, de a lapunk által felkeresett fővárosi üzletek mérsékelték az érintett tőkehúsok árát.

Horváth Attila
2016. 02. 03. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül háromszáz forinttal olcsóbb a sertéscomb, és minden olyan termék kevesebbe kerül, amelyre vonatkozik az áfacsökkentés. Nem lehetett tovább halasztani az árcsökkentést, mert az emberek még inkább a multikba szoknak. Így is drágábbak vagyunk, de ez a változás előtt is így volt. Bízunk benne, hogy nem szoknak el tőlünk a vevők – mondta egy hentes kedden a Fővám téri vásárcsarnokban.

Ismeretes, hogy január elsejétől a kormány 27-ről öt százalékra mérsékelte a sertéstőkehúsok áfáját, ez szándékaik szerint a folyamat végén 17 százalékos áresésként jelenik meg a hentespultokban. A csarnokban alig egy hete még nem mindenhol vitték lejjebb az árakat, vagy ha igen, alig száz forinttal. Tegnap azonban már mindenhol kevesebbe kerültek az érintett termékek. Az egyik hentes egyszerű megoldást választott: nála a lapocka, a comb, a dagadó, az oldalas és a tarja is egységesen 999 forintba kerül kilónként. Azt egyik pultnál sem tüntették fel, hogy az áfacsökkentés hatására olcsóbbak a termékek, van, aki kiírta, hogy „akció”, de a legtöbb helyen nem indokolta semmilyen felirat az árváltozást. Hasonló a helyzet a Rákóczi téren, az egyik hentesnél „bombaáron”, 1149 forintért kapható a lapocka, a comb, az oldalas és a tarja, a karajért 1250-et kér.

Alig egy-két hete sok hentesnél a lapocka és a comb is 1300 forint felett volt, így előfordult, hogy az őket jócskán megelőző kereskedelmi láncoknál akár 4-500 forinttal is kevesebbe került a két legnépszerűbb húsféle. Tegnap a Corvin Plazában található CBA Prímában egy kilogramm comb 879, a lapocka 867, a tarja 949, a karaj 979, az oldalas 1149 forintba került. A hentespult előtt tartott sajtótájékoztatón Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, megjelent az árakban az áfacsökkentés, a kereskedelmi láncok átengedik a családoknak ezt a kedvezményt. Számításai szerint ez 25 milliárd forintot hagy a fogyasztóknál. Egy négytagú család esetében évi 10-12 ezer forint a megtakarítás: havi ezer forinttal többet költhet húsvásárlásra. Mint mondta, jogosan kérdezheti a többi ágazati szereplő, hogy miért pont a sertéshúsok áfáját csökkentették. Kifejtette, a döntésnél megvizsgálták, melyik intézkedés szolgálja jobban a magyar gazdaság kifehérítését, és arra jutottak, hogy ez az ágazat volt leginkább érintett az áfacsalásokban. Nagy István kiemelte, korábban 30 százalék körülire becsülték a feketegazdaság mértékét ebben az ágazatban, de ez az utóbbi egy hónapban látványosan javulni kezdett. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a baromfiágazat jóval kevésbé fertőzött, így ott a közeljövőben nincs szükség hasonló lépésre, de folyamatos az egyeztetés velük is. Hozzátette, vizsgálják az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését, illetve hogy ezt melyik ágazatban teszi lehetővé a gazdaság teljesítménye.

Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a sertéstőkehús fogyasztói ára 17 százalékkal csökkent. Az idei év első hónapjának tapasztalatai szerint a hálózatban 22-25 százalékkal több sertéstőkehús fogyott, ugyanakkor a baromfitermékeknél 5-10 százalékos visszaesést tapasztaltak. A Tesco ezzel szemben nemrégiben arról nyilatkozott, hogy náluk a baromfi iránti kereslet is nőtt. Mint azt Fodor elmondta, bíznak abban, hogy további termékköröknél is jelentős mértékű csökkentés történhet, fontosnak tartják a baromfihús, a halhús, a zöldségek és gyümölcsök, a pékáruk, valamint a tejtermékek esetében is az áfa érzékelhető mérséklését.

A távirati iroda beszámolója szerint a baromfihús áfájának csökkentése mellett érvelt a Baromfi Terméktanács elnöke is tegnap a köztévében. Csorbai Attila hangsúlyozta, a sertéshús és a baromfifélék helyettesítő termékek, ezért nem lehet csak az egyik esetében jelentősen változtatni az áfatartalmat, mert az kedvezőtlenül hathat más ágazatokra. Hozzátette, a gyümölcsök és zöldségek esetében sincs eltérő adókulcs. Felidézte, tavaly tavasszal Orbán Viktor is úgy nyilatkozott, megérti a problémájukat, és a költségvetés helyzetével indokolta, hogy nem volt lehetőség mindkét termék áfacsökkentésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.