Oroszország lehet a legnagyobb gabonaexportőr

Az ország az elmúlt egy évtizedben csaknem 25 százalékkal növelte a gabonatermelést.

MTI
2016. 02. 08. 20:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandr Tkacsev orosz mezőgazdasági miniszter egy orosz tévéállomásnak azt nyilatkozta, hogy „Oroszország ismét a világ legnagyobb gabonaexportálója, és különösen búzaexportálója lesz a tavaly júliustól idén június végéig tartó mezőgazdasági évben”.

A miniszter elmondta, hogy Oroszország az elmúlt egy évtizedben csaknem 25 százalékkal növelte a gabonatermelést, az évi gabonaexport mintegy 30 millió tonna volt, ebből közel 22 millió tonna a búzakivitel.

A minisztérium hétfőn 61,2 millió tonnáról 61,8 millió tonnára javította fel az idei búzatermésre vonatkozó előrejelzését.

Az orosz mezőgazdasági minisztérium azzal számol, hogy a június végéig tartó egy évben Oroszország 22-23 millió tonna búzát exportál, ami mintegy 3 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 21,9 millió tonnát. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium derűlátóbb, előrejelzésében a folyó mezőgazdasági évre 23,5 millió tonna búzaexport szerepel. A tavaly júliustól idén február 3-áig tartó időszakban az orosz búzakivitel 17 millió tonna volt. A nyolcvanas években a Szovjetunió évi 30-40 millió tonna gabonát exportált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.