Újra vonzóvá kell tenni az eurót

A politikai vezetők feladata elhitetni a választópolgáraikkal, hogy további integrációra van szükség.

Wiedemann Tamás
2016. 02. 02. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínos és kellemetlen helyzetnek nevezte Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke azt a két héttel ezelőtti hongkongi konferenciát, ahol a résztvevőket, a globális pénzügyi közösségek szereplőit az foglalkoztatta, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kína és Japán meglehetősen meggyengült pozícióban van, mert nincsenek olyan motorjai, amelyek hajtani tudnák a gazdasági növekedést.

– Lámfalussy Sándor, az „euró atyja” munkásságának az az üzenete, hogy a pénzügyi stabilitás alapja, feltétele a gazdasági növekedésnek – hangsúlyozta Matolcsy György tegnap, az idén harmadik alkalommal megrendezett Lámfalussy-konferencián. A jegybankelnök kiemelte, minden jól működő gazdaság alapja a pénzügyi stabilitás, a pénzügyi rendszerek instabilitása pedig súlyos gazdasági, majd később társadalmi válságot okozhat. – A strukturális reformok esetében nem csak az a fontos, hogy stabil legyen a gazdaság, politikai akarat is kell a véghezvitelükhöz – tette hozzá.

Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke szerint hiába bővül 6,5 százalékkal a kínai gazdaság, a helyzet különösen aggasztó, hiszen a növekedés meglehetősen alacsony ahhoz képest, milyen gazdasági és társadalmi kihívásokkal néz szembe az ország. Hozzátette: Kína lassan át fog térni a fogyasztásalapú növekedésre, ám a kínai gazdaság lassulása rövid távon negatívan érinti majd az ország főbb kereskedelmi partnereit. Szerinte az eurózóna nagyban felelős azért, hogy az utóbbi években visszaesett a kínai termékek iránti kereslet, vagyis lényegében most „meg kell ennünk, amit főztünk”. Arról is beszélt, hogy az európai bankunió kapcsán az eurózónán kívüli tagállamokat meg kell győzni arról, hogy számukra előnyös a csatlakozás.

– A gazdaság talpra állításához nem elegendő a közös monetáris politika, rugalmasabb gazdaságra van szükség, emellett ösztönözni kell a befektetéseket, illetve fontos a monetáris unió megerősítése, azt kell sugallni, hogy az euró tartós siker – mondta a konferencián Benoit Coeuré, az Európai Központi Bank igazgatótanácsának tagja. Szerinte most van itt az ideje, hogy a politikai vezetők vegyék kezükbe a kezdeményezést, és elhitessék a választópolgáraikkal, hogy további integrációra van szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.