Üres gázvezetékért fizetünk havi 334 milliót

Egyesek állítják: ezzel javul az oroszokkal szembeni tárgyalási pozíciónk.

MNO
2016. 02. 05. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalábbis a gázvezeték tulajdonosi jogát gyakorló Pintér Sándor belügyminiszter válaszából ez derült ki, amit Tóth Bertalan szocialista képviselőnek küldött. A 115 kilométer hosszú, Vecsést a szlovákiai Felsőzellővel összekötő gázcső hazai szakaszának üzemeltetőjének költsége havi 253 millió forint, a  beruházásra felvett hitelek törlesztőrészlete pedig havi 81 millió.

A fenntartásért a fogyasztók havi 221 milliót fizetnek a számlán keresztül, a fennmaradó összeget pedig abból a négymilliárdos juttatásból állhatják, melyet 2015-ben kaptak az állami költségvetésből a lap szerint.

Pintér Sándor közlése szerint az orosz –ukrán viták, az ukrán szállítások felfüggesztése, az alacsony olajár, a magas hőmérséklet és a magas szlovák határdíjak miatt maradt kihasználatlanul, ám nemzetstratégiai szempontnak nevezte a létesítményt.

A Népszabadság hivatkozik kormányközeli szakértőkre, akik szerint a vezeték szolgál az oroszokkal szembeni tárgyalási pozíciónk javítására is, mások szerint erre nincs bizonyíték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.