Mezőhegyes: kártalanítják a bérlőket, a vevőket

A teljes mértékű kártalanításról hamarosan határozat is születik.

MTI
2016. 03. 07. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkas Sándor hangsúlyozta: nem látja jogi akadályát annak, hogy a mezőhegyesi földekre vonatkozó, már megkötött földbérleti szerződéseket, valamint a földárverések nyomán született szerződéseket felbontsák, illetve ne kössék meg. A kontraktusokban ugyanis az szerepel, hogy a magyar állam három éven belül elállhat a szerződésektől – mondta.

Az MTI kérdésére úgy válaszolt: hamarosan határozat születik arról, hogy teljes mértékben kártalanítják a bérlőket és a vevőket a már befektetett forrásaikat illetően.

Farkas Sándor elmondta: Mezőhegyes teljes, 8000 hektárnyi termőterületén gazdálkodni fognak, az öntözésre alapuló intenzív növénytermesztést megtartják és fejlesztik. Megjegyezte: az öntözőrendszer csak egyben működtethető.

Kifejtette, fenntartják a vetőmag-termesztési programot, és olyan bemutató-, minta- és tangazdaságot hoznak létre, amely a szakemberek képzésében gyakorlati helyként is működhet.

A kormánybiztos nem zárta ki, hogy a későbbiekben új, intenzív növénykultúrák bevezetésére is sor kerülhet.

Hozzátette, a huszonnégy műemlék jellegű épület felújítására és hasznosítására olyan programot dolgoznak ki, amely Békés megye egészére kiterjeszthető turisztikai projektként működhet a jövőben. Emellett dolgoznak azon, hogy a 2021-es budapesti vadászati világkiállításon is megjelenhessen Mezőhegyes, ugyanis szeretnék kiemelt vadászterületté nyilvánítani a város környékét.

A lótenyésztéssel kapcsolatban kijelentette: a nóniusz, a furioso-north star és a gidrán fajták tenyésztését hoznák vissza a területre, az egyéb, Mezőhegyestől idegenekét viszont megszüntetnék.

Közölte: szeretne a kutatóintézetekkel és a fajtanemesítő cégekkel kapcsolatot építeni, fejleszteni.

Kérdésre válaszolva elmondta: a teljes területen biztonságosan teljesíthető a korábban is itt dolgozó négyszáz munkavállaló foglalkoztatása. Azt sem zárja ki, hogy a jövőben ennél több embert is tudnak foglalkoztatni, ám erről a későbbiekben kíván részleteket közölni.

Farkas Sándor hangsúlyozta: azt vállalta, hogy biztonságot, kiszámíthatóságot és az itt élőknek biztos jövőképet adjon, s véleménye szerint ezt a „megtisztelő feladatot, kihívást” tudja teljesíteni. Reményét fejezte ki, hogy Mezőhegyes visszanyeri korábbi fényét, és hogy az egész magyar mezőgazdaság és agrártársadalom erősebbé válik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.