Óriási pénzeket keresnek a külföldi autósokon

Jól keres egy cég a fizetős utakat jogtalanul használó külföldi autósokra kiszabott pótdíjak behajtásával.

MNO
2016. 04. 23. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldi autósok háromszor annyit fizetnek, ha nincs e-matricájuk, mint a magyarok – írja a Totalcar, amely utánajárt, minek tulajdonítható ez a hatalmas különbség.

Mint írják, ha egy külföldi autós matrica nélkül hajt rá egy díjköteles útszakaszra, akkor neki is kiküldik a bírságot. 2013 óta azonban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) külföldi behajtócégek segítségével szedi be a nem magyar autókra kiszabott, alapesetben 14 875 forintos, 30 nap után viszont csaknem 60 ezres pótdíjat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nem fizetők soha nem kapnak levelet közvetlenül a magyar útdíjszedő cégtől, őket eleve a behajtó értesíti.

Így viszont nem ugyanannyiba kerül nekik a hivatalos nevén jogosulatlan úthasználat, hanem az eurósított magyar pótdíjon, vagyis 47,95 eurón felül további 15,30-at húznak le róluk azért, hogy a másik ország hatóságaitól lekérjék az adataikat, még 11,70 kezelési költséget, és ne feledkezzünk meg az általános forgalmi adóról (Mehrwertsteuer) sem, amely 16,24. A behajtó munkadíja pedig 58 euró 50 cent, vagyis nagyjából 18 168 forint.

Így lesz a korábban elég szelíd pótdíjból csinos, osztrák szabad szemmel is jól látható, 149 euró 72 centes tartozás. Ez napi középárfolyamon számolva 46 280 forint, vagyis az eredeti összeg nagyjából háromszorosa.

A Totalcar kiderítette, hogy a behajtócég az Ungarische Autobahn Inkasso GmbH, ami Lobmayer Ferenc és Lobmayer László érdekeltsége. Megtudták: a cég nem pályázat útján nyerte el a megbízást, hanem „tesztszerződés” alapján végzi a munkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.