Dinnyeháború a Tescónál

Az egész ágazatot tönkretevő alacsony árak miatt tüntettek a termelők.

Horváth Attila
2016. 07. 27. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredetileg mintegy harminc mázsát osztottak volna ki, de végül teherautókról dobáltak dinnyét az ország különböző tájairól érkezett termelők a budaörsi Tesco épülete elé szerdán. Az áruházlánc árpolitikája ellen tiltakoztak, szerintük a túlzottan alacsony akciós árak lenyomják a felvásárlási árakat. Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke elmondta, az üzletlánc hétfőn kilónkénti 49 forintos akciót hirdetett, ami 20-25 forintos felvásárlási árat generál, s ez súlyos veszteséget okoz az egész ágazatnak. Kiemelte, a Tesco az öt éve tartó agrárkormányzati akciókban sem vesz részt, ugyanakkor tönkreteszi az exportpiacokat a bruttó 15 centes eladási árral. Mint mondta, a külföldi cégek ezek után nem lesznek hajlandók tisztességes áron vásárolni a magyar termelőktől.

A tüntetésen megjelent a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének több tagja is, akik lapunknak egyöntetűen azt állították, Romániában vásárolt dinnyét ad el a Tesco. Ezzel kapcsolatban kerestük az adóhivatalt és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) is. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a közelmúltban találkoztak-e kétes eredetű dinnyeszállítmánnyal, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A tüntetők a Tesco melletti zöldterületre és a bevásárlóközpont bejárata elé is dobáltak dinnyét. A parkolóban ifjabb Pócs Jánost, Pócs János fideszes országgyűlési képviselő fiát a rendőrök akadályozták meg abban, hogy az egész kisteherautónyi gyümölcsöt a földre dobálja. Kötelezték arra, hogy az út szélére pakolja a dinnyét, így a széttöredezett gyümölcs nem akadályozta a parkoló forgalmát. Később bilincsben vitték el a rendőrök, úgy tudjuk, garázdasággal is megvádolhatják.

„A fiam a családi vállalkozást viszi tovább, saját döntése volt az ilyen fajta demonstráció. A termelők céljaival egyetértek, a tüntetés drasztikusabb módját is támogatnám” – mondta lapunknak Pócs János.

A dinnyetermelő politikus nem tartotta elképzelhetőnek, hogy romániai gyümölcsöt árulna a Tesco. Szerinte inkább arról van szó, hogy az üzletlánc drágábban vásárolja fel a dinnyét, amelyet aztán olcsóbban ad el, hogy becsábítsa a vevőket az üzletbe. Ez pedig tisztességtelen piaci magatartást jelent, amit vizsgálni kell. Lapunk kérdésére a Gazdasági Versenyhivatal azt válaszolta, hogy ez a Nébih feladata.

A Tesco lapunkhoz eljuttatott közleményében hangsúlyozta, nem célja az árak lenyomása, a dinnye kilónkénti akciós ára 99 forint, az alacsonyabb ár a túlkészlet miatt fordulhat elő egyes áruházakban. Hozzátették, a kampány célja a választék népszerűsítése, szeretnék, hogy a vásárlók megismerjék a különböző görögdinnyéket. Ezt a magyarázatot sem a termelők, sem Pócs János nem fogadta el. Az áruházlánc sajtóosztálya hozzátette, az akcióban szereplő valamennyi görögdinnyét magyar szállító partnerektől szerezte be az áruházlánc.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.