Drágul az automatás kávé?

Az online bekötés két számjegyű áremelkedéshez vezethet.

Horváth Attila
2016. 07. 30. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januártól jóval mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia annak, aki szeret italautomatából vásárolni, a piaci szereplők szerint ugyanis százalékos arányban akár két számjegyű áremelkedésre is számítani lehet a kormány új tervezete miatt. Jelentősen drágul tehát az automatás kávé, üdítő, nassolni való, édesség és a szendvics is.

– Már három éve tárgyaltunk a szükséges változtatásokról a nemzetgazdasági tárcával, de gyakorlatilag az összes pont, amiben megállapodtunk, kimaradt a napokban közzétett rendelettervezetből. Ez végleg tönkreteheti a szektort – mondta lapunknak a Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség elnöke. Szöllősi Balázs annak kapcsán nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy a tervek szerint január 1-jével az étel- és az italautomatákat is bekötnék a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), az online pénztárgépekéhez hasonló módszerrel. A kormány honlapján szerdán megjelent tervezetet csütörtökön, a hivatali munkaidő végéig véleményezhették. Szöllősi Balázs négyoldalas állásfoglalást írt, de azóta Varga Mihály tárcavezetőt is megkereste levélben.

A szakértő szerint a legsúlyosabb gondot a bevezetés költségei okozzák majd. A rendelet szerint a forgalomról szóló adatokat a gépekbe épített automata felügyeleti egység rögzíti, majd elküldi ezeket a NAV-nak, legkésőbb 60 percen belül. Az egység 100-150 ezer forintba is kerülhet, miközben sok használt automata alig ér többet ötvenezer forintnál. A tervezet szerint az automatás cégeknek kötelezően szerződést kell majd kötniük egy felügyeleti szolgáltatóval, amely a technikai lebonyolításért felelős cég lesz, ők szerelik be a felügyeleti egységet, és szervizelik, ha kell.

– Ezekről az egységekről semmilyen elképzelésünk sincs, nem kaptunk róluk információt. Nem tudjuk, kivel kell majd dolgoznunk, de továbbra is várjuk a minisztérium tájékoztatását. A tárcától azonban hónapok óta nem érkezett válasz megkereséseinkre, legfeljebb annyi, hogy később jelentkeznek – teszi hozzá Szöllősi.

– A 2017-es költségvetésben másfél milliárd forintot különítettek el a bevezetés támogatására. Ám ebből egymilliárdot az automatás cégek adták össze, miután tavaly a kötelező regisztráció során 34 ezer gép után fizettek be darabonként 30 ezer forintos díjat – mondta az elnök. Szerinte ez így valójában nem jelent állami támogatást, amelyből minden gép esetében 30 ezer forint feletti összegre volna szükségük. Szőllősi Balázs szerint ezért ezután jóval drágábbak lehetnek az automatában kapható termékek. Súlyos gondnak tartja azt is, hogy a tervezetbe az a javaslatuk sem került bele, hogy a régi automatákat, amelyekbe nem lehet beszerelni a felügyeleti egységet, csak két-három év alatt kellene kivonni a piacról, és egy matricás rendszerben átalányadót fizettek volna utánuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.