Kezd felpörögni a magyar gazdaság?

Az év második felében növekedés várható, már meg is vannak az első jelek.

MTI
2016. 07. 28. 5:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap csütörtöki számában közölte: az index csaknem kétszázalékos növekedést mutat éves alapon, ami jóval magasabb a júniusi 1,1 százaléknál. Hozzáteszik, hogy a mutató komponenseinek többsége növekszik, ami kedvező jel a jövőre nézve.

A GYIA tíz részindexe közül hat támogatta, négy lefelé húzta a mutatót. A pénzügyi komponensekből a pénzkínálat reálértéke, az Ifo-index emelkedése, a BUX reálértéken számított emelkedése, valamint a rövid és a hosszú lejáratú hozamok közötti különbség csökkenése is javította a mutatót. A pénzügyi indexekből egyedül a reálkamat növekedése rontotta a főindexet – írta a lap.

Ugyanakkor a reálgazdasági komponensek közül a reálkeresetek növekedésén és a munkakeresés átlagos időtartamának csökkenésén (18,2 hónapról 18-ra) túl nem volt olyan részindex, amelyik segítette volna a GYIA-t. A fogyasztási hitelek állományának csökkenése, az ipari termelés havi alapú visszaesése, valamint a rendelésállomány romlása visszahúzta az indexet.

Az év második felében a Világgazdaság szerint több tényező is lendületet adhat a gazdaságnak: az EU-források lehívásának várható felpörgetése, a hitelezés mérsékelt növekedése, a lakossági fogyasztás növekedése, illetve a lakásberuházások bővülése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.