Nem indul uniós eljárás a dohányellátó miatt

Magyarország érvei és javaslatai meggyőzőek voltak.

MTI
2016. 08. 03. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem kötelezettségszegési eljárást, sem más hivatalos vizsgálati eljárást nem indít az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága a központi dohányellátó működésével összefüggésben – erősítette meg az MTI értesüléseit Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A bizottság arról értesítette a magyar kormányt, hogy bár tiltott állami támogatással kapcsolatos panasz érkezett a testülethez, Magyarország érvei és javaslatai meggyőzőek voltak. A miniszter elmondta, hogy ősszel a kormány néhány pontosítást fog javasolni a jogi szabályozáson annak érdekében, hogy a tiltott állami támogatás gyanúja a jövőben se merülhessen fel a dohányellátó működésével összefüggésben. A bizottság erre figyelemmel döntött úgy, hogy nem szükséges tiltott állami támogatás vizsgálatára irányuló eljárást indítani. A kormány a kapcsolódó antitrösztvizsgálat tekintetében is pozitív eredményre számít – ennek hivatalos lezárása is rövidesen várható.

Lázár János szerint ez a siker jól példázza, hogy a megfelelő stratégiával és kiváló szakmai munkával a magyar kormány még a közismerten kemény ellenfelekkel szemben is, mint amilyen a nemzetközi dohánylobbi, keresztülviheti az akaratát.

A miniszter hozzátette: a dohányzással szembeni küzdelmét folytatja a kormány, hiszen hamarosan megjelenik a dohánytermékek csomagolására vonatkozó új szabályozás is. Ez – megfelelő átmeneti idővel – az egységes csomagolás bevezetését irányozza elő a cigaretta és a fogyasztási dohány tekintetében.

Ugyanakkor a kormányzat az ősszel megkezdett szakmai párbeszédet is folytatni kívánja a dohánypiaci szereplőkkel annak érdekében, hogy hosszú távú és fenntartható szabályozási politikák születhessenek, többek között a dohánytermékeket sújtó adózás területén.

Az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága tavaly ősszel kezdett vizsgálódni annak kapcsán, hogy a dohánykiskereskedelmi ellátó működtetésének koncessziós jogát a Tabán Trafik és a BAT dohánycégek konzorciuma szerezte meg.

A konkurens dohánycégek panaszt nyújtottak be Brüsszelben, amire figyelemmel a bizottság álláspontja és javaslatai kifejtésére kérte a magyar kormányt.

Miközben zajlottak az egyeztetések, a központi ellátó megkezdte működését, így 2015. november közepe óta már csak e cégtől szerezhetnek be dohányárut a trafikosok Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.