Terrorra is jár az utasbiztosítás

Naponta átlagosan 570 forintba kerül a turistákat védő szerződés, az utazók kevesebb mint fele él vele.

Horváth Attila
2016. 08. 02. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több magyar turista teszi fel a kérdést a biztosítóknak, hogy a világban mind gyakoribbá váló terrortámadásokra is köthető-e biztosítás. A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint a támadások következményei alapjában véve nem tartoznak hozzá a vásárolható csomagokhoz, de egyre több cég kínál erre valamilyen lehetőséget. – Egy éve nő azoknak a hazai biztosítóknak a száma, amelyek valamilyen módon térítést vállalnak terrorcselekmény esetére. Tavaly még csak egy cég kínálatában szerepelt, ma már öt biztosítónak van ilyen csomagja, mivel egyre nagyobb fogyasztói igény mutatkozik rá – mondta lapunknak a Netrisk üzlet- és termékfejlesztési vezetője. Cseh Anett hozzátette, a biztosítások általában a sürgősségi orvosi ellátást térítik meg, mintegy 2-3 millió forint magasságban. Emellett a Magyarországra történő hazaszállítás költségeit is vállalják a társaságok, körülbelül egymillió forintos határig. A biztosítási portál kínálatában szereplő társaságok közül egyébként jelenleg a Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület az egyetlen, amely valamennyi szolgáltatásra vonatkozóan fedezetet vállal, ha terrortámadás történik.

A Netrisk számításai szerint tavaly 11 milliárd forint közeli díjbevétellel zárt az utasbiztosítási piac, az idén további néhány százalékos növekedés várható. Szerintük ez nemcsak a biztosítottság javulásának köszönhető, hanem annak is, hogy emelkedik a külföldi utazások száma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis a magyarok 6,4 millió többnapos külföldi utazáson vettek részt tavaly, ezek során 40 millió napot töltöttek az országhatáron kívül. Az utasbiztosítást pedig általában nyaralásra, üdülésre kötik. Mindezek ellenére a Netrisk.hu szerint még mindig csak 40 százalék körüli azoknak az aránya, akik ilyen szerződéssel a kezükben indulnak külföldi utazásra. Cseh Anett úgy véli, ezt az arányt növelik majd a héten kezdődő riói olimpia és a már lezajlott labdarúgó-Európa-bajnokság miatt kiutazók által kötött szerződések is, de pontos adataik még nincsenek. A termékfejlesztési vezető hangsúlyozta, ezen nem volna szabad spórolni, az árakat látva pedig valóban nem is kellene. Egy átlagos biztosítási csomag a külföldi nyaralás előtt fejenként napi 570 forintba kerül, egy négytagú családnak tehát ez egy hétre összesen 16 ezer forint költséget jelent.

Az alapbiztosítások mellé egyre többen kötnek kiegészítő szerződéseket is. Az autóval utazók között például népszerű az asszisztenciabiztosítás, amely garantálja, hogy a lerobbant járművet a helyszínen megjavítják. Ha ez nem lehetséges, elszállítják az autót. Lehet kifejezetten strandolásra fejlesztett biztosításokat is kötni. Ezek a vizes sportokat fedezik, de lopás ellen is védelmet nyújtanak. Az európai egészségbiztosítási kártyához és a bankkártyákhoz is járnak egyszerűbb kiegészítő lehetőségek. Van olyan társaság, amely extrém sportokra is nyújt fedezetet, a zarándokok is kérhetnek őket védő papírt, a Horvátországba indulók is találhatnak kifejezetten rájuk szabott szerződéseket. Cseh Anett szerint az egyik legkülönlegesebb kiegészítő lehetőség a rosszidő-biztosítás. A cégek már arra is nyújtanak anyagi vigaszt, ha a nyaralás alatt rosszra fordul az idő, és a turisták emiatt nem tudnak részt venni valamilyen programon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.