Eladja a vésztartalékot az állam

Jelentős mennyiségű készletet söpörnek ki, kérdés, hogy pótolják-e valaha.

Tóth László Levente
2016. 09. 14. 10:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brókerbotrányban csaknem félmilliárd forintot bukott, végelszámolás alatt lévő, állami tulajdonú TIG Nonprofit Kft.-nek – az agrártárca korábbi háttércégének – közel 30 saját tulajdonú ingatlana van. Ezek értékesítéséről vagy egyéb úton történő hasznosításáról a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. mint végelszámoló dönthet – tudtuk meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től. A TIG ingatlanjaival – raktárakkal – kapcsolatban lapunknak szakértők felidézték: a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) egy termelői értékesítőszervezet tervezett létrehozásával párhuzamosan már évek óta igényli ezeket.

A vagyonkezelőtől így arról érdeklődtünk, hogy a végelszámolás alatt lévő cég raktárait kinek, kiknek adták bérbe. Továbbá szerettük volna megtudni, hogy a TIG felszámolt és eladott készletei pontosan miből álltak, milyen áron szerepeltek a leltárban, és mennyiért adták el őket.

Írásbeli kérdéseinkre a nemzeti vagyonkezelő azt is közölte, hogy a végelszámolás alatt lévő cég záróbeszámolója szerint a forgóeszközök között kimutatott készletek értéke hárommilliárd-száznégymillió-háromszázhuszonkétezer forint. A készleteket (búza, kukorica, liszt, szén, étolaj, vetőmag, cukor, só gyertya, gyufa, szappan, katasztrófavédelmi eszközök) a végelszámolási eljárás alatt – a végelszámoló döntése alapján – szükség szerint fokozatosan értékesítik. Arról, hogy ezután a készleteket újra feltöltik-e, s ha igen, mikor és mely szervezet végzi ezt, nem ejtettek szót. A TIG honlapja szerint jelenleg is van gabonaértékesítési pályázatuk, a raktáraikban maradt tartalék még meglévő részét értékesítik így, 2014-es aratású búzát. Fenti kérdéseinket tehát ismét feltettük a nemzeti vagyonkezelőnek, egyúttal felhívtuk a figyelmet arra, hogy eredetileg is részletes adatokat kértünk. Választ lapzártáig nem kaptunk. Kérdéseinket elküldtük a Miniszterelnökségnek, a Belügyminisztériumnak, a Földművelésügyi Minisztériumnak, a felszámolónak és magának a TIG-nek is.

Nem válaszolt a TIG és a végelszámoló; a belügyi tárca pedig közölte, hogy nem illetékes az ügyben. A Miniszterelnökségről megüzenték, hogy kérdéseinket az agrártárcához és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz továbbították. A TIG-gel kapcsolatban a folyamatokra rálátók úgy tájékoztattak: minden a nemzeti vagyonkezelőnél dől el. A vagyonkezelőtől annyit sikerült még megtudnunk, hogy a végelszámolási eljárás alatt a TIG Nonprofit Kft. évente beszámolót készít, amit közzétesz és letétbe helyez majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.