Elbukott a kiskereskedelmi adó Lengyelországban

Az Európai Bizottság által elindított eljárásra reagálva felfüggesztik az adó behajtását.

MTI
2016. 09. 20. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EB hétfőn vonta vizsgálat alá az új különadót, és megtiltotta a beszedését, amíg az eljárás le nem zárul. Brüsszel szerint az adó ellentétes lehet a burkolt állami támogatást tiltó európai uniós szabályozással. Az adó ugyanis progresszív: havi 17 millió zloty (1,2 milliárd forint) alatti árbevételnél 0 százalék az adókulcs, havi 17 és 170 millió zloty között 0,8 százalék, havi 170 millió zloty fölött 1,4 százalék.

A pénzügyminiszter bejelentette: a kereskedelmi adó más formáját előíró jogszabály 2017 januárjában lépne életbe, a jövő évi költségvetést ennek megfelelően módosítják. Az új törvényt – melynek részleteit a tárcavezető nem árulta el – a kormány keddi ülésén vitatják meg, majd a parlament elé terjesztik.

Szalamacha szerint a kiskereskedelmi adó behajtásának felfüggesztése nem lesz hatással az idei költségvetés teljesítésére. A szeptembertől érvényes, a kiskereskedelmi adó behajtását előíró, most felfüggesztett törvénytől évi 1,5 milliárd zlotyt (108 milliárd forint) érő költségvetési bevételt vártak.

A miniszter úgy értékelte: az Európai Bizottság tisztán politikai döntés alapján indította el az eljárást, „támogatva ezzel a nemzetközi nagy cégeket, melyek kerülik a lengyelországi adófizetést”. Rámutatott: a lengyel kiskereskedelmi adó megfelel az EB által szorgalmazott alapelvnek, miszerint az adót ott kell fizetni, ahol a nyereség képződik.

Azt, hogy a brüsszeli testület az adó progresszív formáját burkolt állami támogatásnak értelmezte, Pawel Szalamacha úgy kommentálta: a progresszív adózás „az adórendszerek egyik állandó eleme, mely figyelembe veszi az adózóna a cég fejlődésétől függő fizetőképességét”.

Az EB visszaélt hatáskörével, hétfői döntése a növekvő brüsszeli centralizmus megnyilvánulása – vélekedett a pénzügyminiszter, és kilátásba helyezte: amennyiben a Brüsszel által elindított eljárás végső eredménye negatív lesz, Varsó az Európai Bírósághoz fordul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.