Ennyit ér a stratégiai partnerség?

Újabb leépítésre készül a Jabil, amely többmilliárdos állami támogatást kapott munkahelyteremtésre is.

Gyöngyösi Balázs
2016. 09. 10. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatszázhúsz embert bocsát el a kormánnyal stratégiai partnerségben álló Jabil Circuit Magyarország Kft., miután két gyártósorát Ukrajnába helyezi át – értesült a Magyar Nemzet. Az elektronikai gyártással foglalkozó amerikai vállalatnak Európában a tiszaújvárosi a legnagyobb üzeme, és globálisan is a harmadik legjelentősebb. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen fekvő 54 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban 4500 főt foglalkoztatnak.

A cég legbelsőbb ügyeire is rálátó forrásunk elmondta, három hónapja 150 ukrán munkás érkezett Tiszaújvárosba, majd a betanításukat követően távoztak. Úgy látja, alighanem ez volt a jelenleg is zajló, a következő hónapokban záruló leépítés közvetlen előzménye. Informátorunk szerint ez a lépés tovább mélyíti a Borsodra egyébként is jellemző munkaerőpiaci válságot, hiszen a Jabil Circuit Magyarország Kft. a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója a Mol Petrolkémia Zrt. (korábban Tiszai Vegyi Kombinát) mellett. Pedig a céghez közel álló forrás szerint a munkahelyteremtésre nemcsak a Fidesz-kormány alatt, hanem korábban a szocialista érában is többször kapott százmilliós nagyságrendű állami támogatást: 2011-ben például hatmilliárd forintnyi munkahelyteremtési támogatást kaptak az államtól, de 2010 és 2013 között összesen 1,2 milliárd forintnyi uniós támogatáshoz is hozzájutottak.

A gyártás egy részének kiszervezése azért is érthetetlen, mert a kormány azzal a céllal kötött 2013 augusztusában stratégiai megállapodást a céggel, hogy továbbfejlesszék a Jabil magyarországi termelőtevékenységét a „magyar gazdaságba történő mélyebb beágyazódás érdekében”. A szerződést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Somogyi Richárd és Pajor Attila ügyvezetők együttesen írták alá. Minden egyes lépés, amelyet a megállapodás ellenére az országhatáron kívül tesz a régióban a Jabil, pofon a kormánynak és a magyar gazdaságnak, hiszen a tiszaújvárosi cég a magyarországi GDP és export jelentős hányadát adó elektronikai ipar meghatározó vállalata.

A Jabil Magyarországon 2000, Ukrajnában pedig 2006 óta van jelen, most úgy tűnik, inkább a keleti szomszédnál erősít a régióban a tengerentúli mamutcég. A következő három évben ugyanis Kárpátalján, az ungvári járásban 55 millió dollárt fektet a termelésbe, a már működő üzem közelében újabbat épít, a munkavállalók számát pedig a mostani 2000 főről 4500-5000-re emeli. Jelenleg ez a legnagyobb ukrajnai befektetés, a súlypontáthelyezés pedig összefüggésben állhat a tiszaújvárosi kiszervezéssel és elbocsátással, erről pedig az érintett céget is megkérdeztük.

– A vállalat azt tervezi, hogy közel húsz üzletből álló vevőköréből egy üzleti partner bizonyos termékeinek gyártását Magyarországról Kárpátaljára helyezi – közölte lapunkkal a Jabil Circuit Magyarország Kft. – A termelési kapacitást nem kizárólagosan a leányvállalatok alakítják, szervezik, az ilyen jellegű döntések meghozatalában a vállalati központnak is jelentős szerepe van. A bérgyártásnak természetes velejárója, hogy a dolgozói létszám a megrendelések mennyiségétől függ, ugyanakkor mindent megteszünk azért, hogy megtartsuk a meglévő ügyfeleinket és újakat szerezzünk – tette hozzá a tiszaújvárosi cég.

Arról hiába érdeklődtünk, hogy konkrétan milyen ügyfél milyen termékeiről van szó, ezeket a részleteket üzleti titokként kezelik. Az elektronikai, mechanikai termékek tervezésével és gyártásával foglalkozó cég már többször is nagy port kavaró elbocsátásokat vezényelt le, 2009-ben például 900 dolgozótól vált meg az amerikai konszern tiszaújvárosi gyára, ez azonban munkajogilag nem számított csoportos létszámleépítésnek. Akkor a válságra hivatkoztak: az indoklásban az állt, a csökkenő megrendelések miatt fogták vissza a cégméretet. A HVG.hu pedig 2013 novemberében arról számolt be, hogy közel 700 munkavállalót bocsátottak el, jelentős részüket durva módszerekkel. A portál úgy értesült, fegyelmiket osztogattak, hogy ne kelljen végkielégítést adni, és keményen túlóráztatták a dolgozókat. A cikkben azt állítják, először a szerződéseseket küldték el, de aztán olyanok is sorra kerültek, akik 10-12 éve voltak a gyár alkalmazottai. Minderre reagálva akkor a cég a túlóráztatást elismerte, de az alkalmazottak vádjait elutasította. Ekkor Szijjártó Péter is védelmébe vette az elbocsátások miatt a támadások kereszttüzébe kerülő vállalatot. A külgazdasági és külügyminiszter szerint nem jelenti a stratégiai partnerség felrúgását, ha van egy olyan nemzetközi piaci fejlemény, ami nem befolyásolható sem a Jabil Circuit magyarországi cége, sem a magyar kormány által. Ezzel arra utalt a tárcavezető, hogy az elbocsátások mögött nem állt más, mint a cég szolgáltatásai, termékei iránti kereslet csökkenése.

Forrásunk úgy tudja, a cég foglalkoztatáspolitikája azóta sem változott, továbbra is a kiszámíthatatlanság a legfőbb jellemzője. A piaci igényeknek megfelelően bármikor meglépik több száz kölcsönzött, illetve határozott időre felvett munkavállaló felvételét, illetve leépítését, utóbbi miatt pedig a legtöbben nem tudnak hosszú távra tervezni.

Miért éppen Ukrajna?

Az ungvári Jabil-gyár az elmúlt évtized legnagyobb befektetése Kárpátalján. A dolgozók átlagbére 4000 hrivnya (41 ezer forint), az összeg szociális kedvezményekkel párosul. A mérnökök fizetése 8 ezer és 30 ezer hrivnya között mozog. Ennyiért hazánkban aligha találnak szakembert. Az 1966-ban Detroitban alapított vállalatnak 28 országban 100 gyára van, dolgozóinak száma meghaladja a 180 ezer főt. A Jabil a világ első számú elektronikai vállalatainak beszállítója, vevőköre kiterjed a szórakoztatóelektronika, a védelmi és légiipar, az autóipar, az orvostechnika és a távközlés területére is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.