Inkább készpénzzel fizetnek az éttermek

Bankkártyával kell kiegyenlíteni a számlát az italnagykereskedők felé 2017-től.

Horváth Attila
2016. 09. 06. 18:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem értjük, hogy mi a célja ezzel a döntéssel a kormánynak. Számunkra is újdonság, ugyanis senki sem ült le velünk egyeztetni a kérdésről – mondta lapunknak a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke. Antalffy Gábort azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a vendéglátó ágazat fehérítésére tett intézkedések állomásának tekinti, hogy 2017. január 1-től a jövedéki termékekért az italnagykereskedőknél kizárólag bankkártyával vagy átutalással fizethetnek az éttermek. Az elnök hozzátette, a szövetségen belül attól tartanak, a bankok plusz költséggel szeretnének majd hasznot húzni az új rendszerből. Mint mondta, mielőtt élesbe lépne, szeretné látni, hogy pontosan milyen költséggel jár majd számukra az utalás vagy éppen a kártyahasználat.

Szerinte ahol volt terminál, ott sokan eddig is fizettek kártyával, de több nagykereskedőnél erre nincs is lehetőség. Az elnök hangsúlyozta, nem tud arról, hogy a vendéglátósok tisztességtelen gyakorlatot folytatnának, de végső soron érti a döntéshozók szándékát. Azt azonban nem, hogy miért nem kereste meg senki sem az érdekképviseleteket, sem a piaci szereplőket, mert együtt egy jóval hatékonyabb rendszert is kidolgozhattak volna. Hozzátette, csak utólag, a hírekből értesült az új kötelezettségről.

Lapunk több ágazati szereplővel beszélt, akik elmondták, a készpénzt nem lehet kivenni erről a területről, ugyanis a beszállítóknak a termék megérkezése után, a helyszínen fizetnek, akiknél nincs terminál. Szerintük a döntés csak növeli a feketegazdaságot az ágazaton belül. Hangsúlyozták azt is, hogy a magas járulékok, az őket kihasználó törvények miatt egyszerűen lehetetlen elkerülni a trükközést, nélküle a legtöbben nem is tudnának megélni.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, a kisvállalkozóknak lehet hátrányos a rendszer, akik kénytelenek készpénzzel fizetni a nagykereskedőknek, hiszen bevételük is abból származik. Ahhoz, hogy utalhassanak, előtte el kellene menniük a bankba, ami időigényes, és bevétel is eshet ki miatta. Hozzátette, sok helyen még ma sincs terminál, így nem is tudnak mást elfogadni, csak készpénzt. Így ő ezeket a kisvállalkozókat biztosan nem kötelezné az új rendszer betartására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.