Iráni magánbankok nyitnak fiókot Németországban

A két iráni magánbank Münchenben még az év végéig meg akarja nyitni fiókjait.

MTI
2016. 09. 05. 15:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magántulajdonban álló iráni pénzintézetek közül a Kavarmianeh (Közel-keleti Bank) és a Sina Bank az első, amelyek megjelennek Európában azóta, hogy az iráni atomprogramról kötött megállapodás alapján az idei év elején feloldották az Iránt sújtó nemzetközi szankciókat. A két iráni magánbank Münchenben még az év végéig meg akarja nyitni fiókjait.

Eddig csak állami tulajdonú iráni bankok működtettek fiókot Németországban, a Melli és a Sepah. Az évekig tartó kényszerszünet után a Melli hamburgi, illetve a Sepah frankfurti fiókja májusban kapta meg a németországi pénzpiaci felügyelet engedélyét banki tevékenységének felújítására.

Az Irán ellen bevezetett nemzetközi büntetőintézkedések 2012-ben történt megszigorítása előtt Németország volt Irán egyik fő kereskedelmi partnere. A német vállalkozók azonban vonakodnak visszatérni Iránba, hiába állapodott meg a perzsa állam tavaly nyáron vitatott atomprogramjáról a Biztonsági Tanács öt állandó tagjából és Németországból álló hatok csoportjával.

E megállapodás dacára az Egyesült Államok továbbra is érvényben tart Irán elleni szankciókat a perzsa állam ballisztikusrakéta-programja, az emberi jogok iráni helyzete és a terrorizmus támogatásának vádja miatt. Mivel tartanak az amerikai megtorló intézkedésektől, eddig egyetlen nagy nemzetközi bank sem volt hajlandó felújítani az együttműködést Iránnal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.