Kevés lehet az állami támogatás

A 1,5 milliárdos állami támogatás az érintettek szerint nem elég az új kötelező eszközökre.

Horváth Attila
2016. 09. 07. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály még hétfőn nyilatkozott úgy, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) döntése alapján lesz állami támogatás az ital- és ételautomaták online rendszerbe történő bekötéséhez. E célra a 2016-os költségvetés módosításával már félretettek 1,5 milliárd forintot. Vagyis ennyi pénz áll rendelkezésre a támogatásokhoz, illetve erre fordítják majd az automaták regisztrációjából korábban befolyt mintegy 900 milliót is.

Ez így összesen 2,4 milliárd forint, de mivel a 900 millió forintot az automaták tulajdonosai fizették be, ezt az összeget levonhatjuk a támogatási keretből. Így 1,5 milliárd forint a tényleges támogatás. Összevetve ezt az összeget az országban üzemeltetett 30-35 ezer étel- és italautomatával, kiderül, hogy egy gép adóhivatali bekötéséhez nagyjából negyvenezer forinttal járul hozzá a bekötést elrendelő állam.

Ez az összeg viszont jóval alacsonyabb a piaci pletykák szerint 100-130 ezer forintba kerülő felügyeleti egység áránál.

Egyelőre korai lenne biztosat állítani ezzel kapcsolatban, még még mindig nem tudni, pontosan mennyibe kerül majd a készülék. – Csütörtökön vagy pénteken találkozom az adóhivatal elnökével, Tállai Andrással, és átbeszéljük a továbbiakat – mondta lapunknak a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke. Szöllősi Balázs már korábban is attól tartott, hogy ha nem kapnak elég támogatást, az több ezer szakmabeli számára azt jelentheti, hogy abba kell hagynia a munkát.

Lapunknak két üzemeltető, nevét nem vállalva, elmondta, utolsó reményük, hogy mégsem 100-130 ezer forint lesz majd a felügyeleti egység, hanem – mint Bulgáriában – jóval olcsóbban hozzá tudnak jutni. De ha sikerül is olcsóbb gépet beszerezni, a havi 5 ezer forintos használati díjat akkor is ki kell még gazdálkodniuk. És ez különösen nagy gondot okozhat azoknak a vállalkozóknak, akik csak körülbelül 10 ezer forintot keresnek havonta a gépeikkel. Mint mondták, számukra a jelen helyzet a tevékenységük kényszerű befejezésével járhat. Az automaták áraival kapcsolatban megkerestük az NGM-et, továbbá a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

A tárcavezető hétfőn azt is elmondta az MTI-nek, hogy a korábban tervezett szeptember végi időpont helyett a kötelezett szolgáltatóknak (ruhatisztítók, autójavítók, pénzváltók és taxisok) január elsejétől kell használniuk az online pénztárgépeket. A lapunk által is megszólaltatott masszőröket azonban Varga Mihály nem említette.

– Mindennap azzal keresnek fel a kollégák, hogy kell-e pénztárgépet vásárolniuk, és ha igen, akkor honnan. Erről azonban semmilyen információm sincs, a minisztérium nem tájékoztat bennünket, hiába kértük erre többször is őket. Senki sem tudja, hogy mi lesz az ágazattal. Elkeserítő, hogy nem tudják világosan megmondani, mit szeretnének, és találgatnunk kell – mondta lapunknak a Masszőrök Egyesületének elnöke. Podhoroszky Tibor már korábban is beszélt arról, hogy az online pénztárgép a szakma végét jelentheti, hiszen sok masszőrnek közel sincs akkora bevétele, amekkorából kigazdálkodhatná a szerkezetek árát. Az elnök csak reménykedni tud, s pozitív jelnek tekinti, hogy a miniszter hétfőn meg sem említette őket.

A Demokratikus Koalíció (DK) tegnap közölte, a párt követeli, hogy Andy Vajna kaszinóinak is kötelező legyen az online pénztárgépek használata. A DK elfogadhatatlannak tartja, hogy a hónapról hónapra élő magyarokra vasszigorral vadászó adóhatóság futni hagyja a Fidesz egyik leggazdagabb oligarchájának évi több tíz milliárdos vállalkozását. Szerintük a filmügyi biztos és kaszinópápa csak kedvezményeket kap az döntéshozóktól: egyetlen gépét sem kellett bekötnie a NAV-hoz.

Hála az online kapcsolatnak, az állam adóbevételei várhatóan valóban emelkednek majd, továbbá a pénztárrendszert üzemeltető társaság is nagyon jól fog járni a változással. Korábban beszámoltunk az üggyel kapcsolatos sajtóértesülésekről: a legvalószínűbb, hogy a kormányfő közeli ismerőseként számon tartott Garancsi István cége, a Mobil Adat Kft. lesz a befutó. Ugyanis az erre aspirálóknak olyan feltételeknek kell megfelelniük – legyen például 1 milliárd forint összegű felelősségbiztosításuk –, amelyeket kisebb cégek nem tudnak teljesíteni. A Mobil Adat biztosítja a jelenleg már használt online kasszák működését is, méghozzá busás haszonnal. A társaság tavaly 450 millió forintos nyereség után 420 millió osztalékot fizetett a tulajdonosainak. Garancsi Istvánt ebből 378 millió forint illette meg.

Nem érti a szakma, miért döntött úgy a kormány, hogy 2017-től a jövedékiadó-köteles termékekért az ital-nagykereskedőknél kizárólag bankkártyával vagy átutalással fizethetnek az éttermek, vendéglátóhelyek – mondta lapunknak a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetségének elnöke. A szövetségen belül attól tartanak, hogy a bankok pluszköltséggel akarnak majd hasznot húzni az új rendszerből. Lapunk több ágazati szereplővel beszélt, ők elmondták, a készpénzt nem lehet kivenni erről a területről, ugyanis a beszállítóknak a termék megérkezése után, a helyszínen fizetnek. Szerintük a döntés csak növeli a feketegazdaságot. (H. A.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.