Drágulnak az automatás termékek

Varga Mihály támogatást ígér az ágazatnak az online kapcsolat megteremtéséhez.

Horváth Attila
2016. 09. 05. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium döntése értelmében lesz állami támogatás az ital- és ételautomaták online rendszerbe történő bekötéséhez – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek adott hétfői nyilatkozatában. A tárcavezető elmondta: a 2016. évi költségvetés módosításával már elhatároltak 1,5 milliárd forintot arra, hogy a kormány támogatást adhasson ezeknek az eszközöknek a beszerzéséhez. Azt tervezi a minisztérium, hogy az automaták regisztrációjából befolyt mintegy 900 millió forintot szintén állami támogatásra használja fel, vagyis a gépek online rendszerbe való bekötéséhez összességében több mint kétmilliárd forint áll majd rendelkezésre. A korábban tervezett szeptember végi időpont helyett a kötelezett szolgáltatók, így például a ruhatisztítók, autójavítók a pénzváltókkal és a taxisokkal együtt január 1-jétől lesznek kötelesek az online pénztárgépeket használni – mondta a miniszter, hozzátéve: az erről szóló rendeletmódosítás hamarosan megjelenik.

Nem szólt a szintén online pénztárgép használatára kötelezett masszőrökről, a hírek szerint viszont leül tárgyalni velük. A miniszter bejelentése bizonyára jó hír az ágazatnak, de költségeik ezzel együtt is növekedni fognak. A Magyar Ital- és Áruautomata-Szövetség elnöke, Szöllősi Balázs lapunknak elmondta, az üzemeltetés ötezer forintos havidíját ki kell gazdálkodniuk a vállalkozóknak, noha sok az olyan automata, amelyik havi 10 ezer forintos árréssel dolgozik. A 35 ezer automatából 3000-4000 túl régi ahhoz, hogy beszereljék ezeket az egységeket, de az üzemeltetők haladékot kaptak, így van idejük a korszerűsítésre.

A lapunknak név nélkül nyilatkozó automatások közül nem mindenki volt ilyen bizakodó az ötezer forinttal kapcsolatban. Két cég szerint a vállalkozók néhány száz forintos költséget tudnak kigazdálkodni a fogyasztói árak változtatása nélkül. Szerintük egy félliteres kóla ára így a mostani 230-250 forintról akár 300-ra is emelkedhet. Lapunk azonban olyan automatáról is tud, ahol a népszerű üdítő 220-ba kerül. A megkérdezettek inkább attól tartanak, hogy a kormány nem tartja be az ígéretét, és rájuk terhelik a 100-150 ezer forintos költséget. Mint mondták, homály fedi a gyártók kilétét is. Úgy tudják, Bulgáriában is ilyen gépek működnek, de ötödennyiért szerzik be őket. Piaci pletykák szólnak arról, hogy az eszközöket Ázsiából hozzák be, a 100-150 ezer forint töredékéért.

Az online rendszerrel kapcsolatban megkérdeztük a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a szóba jöhető pénztárgépek vizsgálata jelenleg milyen fázisban van. Közölték, eddig két kérelem érkezett hozzájuk, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakhatósági részvételével zajló típusvizsgálati eljárások jelenleg folyamatban vannak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium arra számít, hogy az online adatkommunikációra képes automaták révén a NAV-nak pontos adatai lesznek a gépek forgalmáról. A tárca szerint az információkat összevethetik az adózótól érkező bevallási adatokkal, ami segíti az esetlegesen eltitkolt bevételek feltárását és a gazdaság fehérítését. Hála az online kapcsolatnak az állam adóbevételei várhatóan valóban emelkednek majd, a rendszert üzemeltető társaság is nagyon jól jár majd a változással. A Népszabadság információi szerint a legvalószínűbb, hogy a kormányfő barátjaként számon tartott Garancsi István cége, a Mobil Adat Kft. lesz a befutó. Ugyanis az erre aspirálóknak olyan feltételeknek kell megfelelniük – kell hogy legyen például egymilliárd forint összegű felelősségbiztosításuk –, amelyet kisebb cégek nem tudnak teljesíteni. A Mobil Adat biztosítja a jelenleg már működő online kasszák működését is, méghozzá busás haszonnal. A társaság tavaly 450 millió forintos nyereség után 420 millió osztalékot fizetett a tulajdonosaiknak. Garancsi Istvánnak ebből 378 millió forint jut.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.