Kudarc a családi csődvédelem

Alig néhány százan éltek egy év alatt az új törvény nyújtotta oltalommal.

Hajdú Péter
2016. 10. 14. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egy év alatt 511 adós kérte a családi csődvédelmet október elejéig – adta hírül a Magyar Idők. A kormánypárti lap tavasszal beindult növekedésről beszél, amikor fölidézi, hogy a tavalyi 145-tel szemben idén augusztusban már 450 szerződést kötöttek.

Bármelyik számot nézzük, messze van a 20-30 ezertől, amelyre a jogszabály tavaly szeptemberi bevezetésekor számítottak a kormány, illetve a jegybank szakértői. A megoldást a Magyar Bankszövetség és a jogszabályt kezdeményező kereszténydemokraták a túlbonyolított adminisztráció egyszerűsítésében látják.

– Általában nem szeretik az emberek, ha megmondják nekik, mikor és mire költhetnek, márpedig a csődbiztos öt éven keresztül jogosult erre, ha valaki belép a családi csődvédelem rendszerébe – fejtegette lapunknak Gergely Péter, a BankRáció.hu vezető elemzője. A szakértő szerint azért is húzódoznak az emberek a konstrukciótól, mert a családi csődvédelemmel kapcsolatos banki vélemények sem egyértelműen pozitívak.

Kérdésünkre elmondta, sok adós nem veszi figyelembe az ingatlanpiacon bekövetkezett változásokat, azt, hogy a magyarországi ingatlanok közül soknak megemelkedett az ára a válságból való kilábalást követően. Ezért a bajban lévő adósoknak érdemes megkeresni a hitelt nyújtó bankot, hogy szeretnének megegyezni az adósság rendezéséről. A bankok ugyanis a nemfizetőnek minősített hitelek után tartalékot képeztek már, s így nagyobb hajlandóságuk lehet a megegyezésre, ha legalább valamiféle fizetési szándékot látnak az adósnál.

Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség szakértője kissé másként látja a dolgot. Lapunknak a közelmúltban nyilatkozva arról beszélt, hogy éppen azokon nem segít a csődvédelem, akik a leginkább rászorulnának, azaz a nagy összegű jelzáloghitelek visszafizetésével küszködő adósoknak. A lehetőséggel ugyanis csak azok élhetnek, akiknek több a tartozásuk, mint a vagyonuk, és csak addig, ameddig a mérlegnek ez a két serpenyője egyensúlyba nem kerül. Ha valakinek például tízmillió forintos vagyon (például ingatlan) mellett tizenötmilliós jelzálogkölcsöne van, a csődgondnok irányítása mellett hosszú évek alatt kénytelen visszafizetni 2,5 millió forintot, hogy ugyanennyit elengedjen a bank. Ezután még mindig marad tízmilliónyi tartozása, amelyet visszafizethet ugyan az ingatlan eladásával, de semmije sem marad. – Érthető, hogy ez kevesek számára vonzó perspektíva – mondja a szakértő.

Barabás Gyula szerint új jogszabályra lenne szükség, amely életszerű megoldást kínál a bajba jutott adósoknak. Valódi, nem csak a Magyar Bankszövetséggel, illetve a bankokkal folytatott egyeztetésekre lenne szükség. A témában jártas gazdasági szereplők, civil szervezetek véleményét, javaslatait is figyelembe kellene venni, és nem ártana hatástanulmány sem, mielőtt a végleges döntés megszületik. Lehet ugyan az adminisztrációt csökkenteni, amiről már korábban is beszéltek, de ennek nem lesz hatása a konstrukció népszerűségére.

– Az MNB ajánlása szerint a bankoknak törekedniük kellene az árfolyamveszteség megosztására, ám ez az igyekezet nem nagyon látszik. Legfeljebb akkor, ha az ingatlan értékesítéséről van szó. A konstrukció célja viszont az, hogy megmaradjon az ingatlan, és az adós jövedelméhez mérten tisztességes törlesztővel kifizesse a tartozást – fejtegette a szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.