Kudarc a családi csődvédelem

Hiába járt le csaknem két hónapja a kilakoltatási moratórium, alig van jelentkező az adósmentésre.

Horváth Csaba László
2016. 04. 23. 9:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hiába tolta ki szeptember 30-ig az Országgyűlés a magáncsődeljárás március 1-jén lejárt kezdeményezési határidejét, továbbra is csupán maroknyi jelentkező akadt a családi csődvédelemre. Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a csődvédelmi rendszer április 18-i adatai alapján mindössze 365 folyamatban lévő eljárást kezdeményeztek.

Az elenyésző számú jelentkezőből azonban nem vont le következtetéseket a tárca. Mint írták, a jogintézmény megalapozott értékelésére egy hosszabb időintervallum tapasztalatainak elemzését követően kerülhet sor. Pedig Trócsányi László igazságügyi miniszter nemrégiben azzal magyarázta a csekély érdeklődést, hogy „a lakosság még ismerkedik az új szabályozással, és összehasonlításokat végez annak érdekében, hogy milyen formában tudná a fizetési nehézségeit kezelni”. Bár korábbi becslések szerint akár 20-25 ezer adós számára nyújtott volna segítő kezet az intézkedés, nem csupán az érdektelenség miatt kínos a magáncsőd, hanem annak költségei miatt is. Három minisztérium ugyanis 626 millió forintot költött el a családi csődvédelem rendszerének kidolgozására.

Ugyanakkor a közömbösségre is akadt magyarázat. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerint az intézkedés azért sikertelen, mert a sajtó rossz hírét keltette az új jogintézménynek. A jelentkezési határidő meghosszabbításának egyik oka egyébként az volt, hogy egyes szakértők úgy látták, a március elseje után várható kilakoltatási hullám meghozhatja az adósok kedvét a magáncsődhöz. Egyelőre azonban úgy tűnik, tévedtek.

Ismert, szeptember elsején lépett hatályba az a jogszabály, amely alapján jelentkezni lehet a családi csődvédelembe. E szerint legalább öt, de legfeljebb hét évig ellenőrzi az adós költekezését a Családi Csődvédelmi Szolgálat által kirendelt vagyonfelügyelő. A törvény célja, hogy olyan adósságrendezési eljárást tegyen lehetővé, ami segít szabályozott keretek között rendezni a fizetési nehézségekkel küszködő magánszemélyek adósságát. Magáncsődvédelmet az az adós kezdeményezhet, akinek van vagyona és törlesztésre fordítható jövedelme, de nem elegendő az adósság törlesztésére. A kérelem feltétele egyebek mellett az, hogy az összes tartozás 2 és 60 millió forint között legyen, ne haladja meg a magánszemély vagyonának dupláját, és legyen legalább egy olyan tartozás, amely három hónapja lejárt, mértéke pedig több mint 500 ezer forint. A csődvédelem alatt az adósnak nem kell számolnia végrehajtási, kényszerértékesítési és egyéb igényérvényesítésekkel, végrehajtói költségekkel, és kilakoltatástól sem kell tartania.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.