EKB-vezető: Kétséges a görög adósságfizetés

Ráadásul egy harmadik mentőcsomagra már nem kapnának pénzt az IMF-től a görögök.

MTI
2016. 11. 28. 16:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A görög kiigazítási folyamatban érintett mindegyik fél tudatában van annak, hogy komoly aggályok merültek fel a görög adósság finanszírozásának fenntarthatóságával kapcsolatban” – mondta Benoit Coeuré, az Európai Központi Bank igazgatóságának tagja egy athéni konferencián hétfőn. A szakember szerint szükség van az IMF teljes részvételére a görög tőke- és hiteltörlesztési folyamatban, ehhez pedig egy a piacokat is megnyugtató tervre van szükség.

December 5-én találkoznak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei, hogy a görög adósságról egyeztessenek. Ez idén a bruttó hazai termék (gdp) 180 százalékát teszi ki, már 315 milliárd euró, a munkanélküliség pedig 23 százalék. Az ország továbbra is recesszióban van, és mivel a kormány nem akar engedni a jóléti intézkedésekből, egyelőre külső segítség nélkül nem tudja rendezni az adósságait, de újabb hitelezőket sem találna.

Adóssága legnagyobb része az IMF-fel és az EU-tagállamokkal szemben áll fenn, amelyek azt a feltételt szabták, hogy rakják rendbe az ország tőkepiacát, erősítsék meg a gazdaságot, kezdjenek privatizációba, például tegyék rugalmasabbá a munkaszerződéseket, valamint ne védjék a törlesztetlen jelzáloghiteleket, amelyek a banki hitelek felét teszik ki a becslések szerint. Viszont a görög állam ennek ellenáll, írja a The Washington Post.

Lassan viszont lépniük kell: a Nemzetközi Valutaalap ugyanis addig nem ad pénzt egy újabb – immár a harmadik – görög mentőcsomagba, amíg nem lát konkrét intézkedési tervet az európai hitelezők részéről az adósságterhek számottevő csökkentésére.

„A cél lehetővé tenni Görögország tőkepiaci fellépését még a folyamatban lévő uniós mentőcsomag 2018 júliusi lejárta előtt” – mondta Benoit Coeuré.

Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke az erős német ellenállás dacára is azon a véleményen van, hogy decemberben már lehetőség nyílhat az adósságot érintő bizonyos rövid távú intézkedések megvitatására. Pierre Moscovici, a szintén Athénban tartózkodó uniós pénzügyi és gazdasági biztos az Ethnosz napilapnak hétfőn kijelentette, hogy „megértek a feltételek a téma felvetésére a decemberi találkozón”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.