Lázár: Megnyílnak az uniós pénzcsapok

Szigorítottunk a pályáztatási politikán, valószínűleg ezért oszthatunk szét tizenkétezermilliárdot 2020-ig.

Szabó Dániel
2016. 11. 28. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 25-én derült ki, hogy Magyarország meghátrál, és szigorít EU-támogatási politikáján, mert kilátásban volt, hogy Brüsszel befagyaszthatja a pénzfolyósításokat. Az unióban kifogásolták, hogy a pályáztatás alfája és ómegája is a Miniszterelnökség, így felmerülhet, hogy a pénzeket irányítottan osztják el. 

Ezzel nemcsak elkerültük a meglévő források befagyasztását, de Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter már arról beszélt, hogy a 2014 és 2020 közötti ciklusban a vidékfejlesztési és agrárforrásokat is beszámítva 12 000 milliárdot használhatunk fel. Még az idén 1500-1600 milliárdot fizetnek ki, jövőre pedig 2000-2500 milliárd forint várható.

A miniszter azt mondta: a magyar kormány azon törekvését még soha nem érte kritika, hogy a források 60 százalékát a gazdaság fejlesztésére kell költeni. Ez korábban 14-16 százalék volt – jegyezte meg Lázár, aki azt is kiemelte, hogy a 2016-os felmérések szerint Magyarország számai jelentősen javulnak, és nő a nyílt versenyes eljárások száma.

Lázár zéró toleranciát hirdetett a korrupció ellen. Azt mondta, minden ügyet és bejelentést kivizsgálnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.