Leállította az olajszállítást Magyarország felé a Basnyefty

Sajtóinformációk szerint nem politikai döntés történt.

MTI
2016. 11. 07. 21:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az értesülés szerint nem politikai döntés történt: a Basnyefty ellenőrző részvénycsomagjának új tulajdonosa, az állami többségű Rosznyefty úgy döntött, hogy az olaját nem a felvásárolt cég által eddig alkalmazott kereskedőcégen, a belize-i székhelyű Normestonon keresztül fogja forgalmazni, hanem közvetlenül adja majd azt el a végfelhasználóknak.

Szakértők szerint a Basnyefty-kvóta kiesését Magyarország és Szlovákia könnyen pótolhatja fő szállítójától, a Lukoiltól.

A Basnyeftynek a Barátság kőolajvezetéken keresztül, ahol egyetlen vásárlója a Mol, 2016 október–decemberére 525 ezer tonnányi exportkvótája volt. A cég októberben az export-ütemtervével összhangban 180 ezer tonnát szállított le.

A Rosznyefty 5,2 milliárd dollárt fizetett a Basnyefty részvényeinek 50,1 százalékáért, és kormányzati jóváhagyást kért a cég teljes felvásárlására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.