Lufthansa-sztrájk: új ajánlatot tett a munkaadó

Szombaton további 137 járat marad ki a menetrendből.

MTI
2016. 11. 25. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lufthansa légitársaság menetrendjéből egy Budapest és Frankfurt között közlekedő szombati járatot is töröltek. A 137 járat kimaradása mintegy 30 ezer utazót érint.

A pilóta-szakszervezet (Vereinigung Cockpit VC) szerdán kezdődött munkabeszüntetése miatt 2755 járatot kellett törölni, ezekkel nagyjából 345 ezer ember utazott volna.

A Lufthansa-csoport többi utasszállító tagját – Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines – nem érinti a munkabeszüntetés, a magyarországi járatok is menetrend szerint közlekednek.

A legutóbbi kollektív szerződés 2012 tavaszán járt le, a VC és a munkaadó azóta nem tudott megállapodni az új szerződésről. A szakszervezet már a 14. alkalommal sztrájkol, nyomásgyakorló akciói eddig is rendre többnaposak voltak. A vállalatcsoport menedzsmentje szerint egyetlen nap sztrájk 10 millió euró bevételkiesést okoz és nagymértékben károsítja a Lufhansa márka arculatát.

A menedzsment új béremelési ajánlata szerint a pilóták az eddig javasolt 2,5 százalék helyett 4,4 százalékkal több fizetést kaphatnának. A növelést két lépcsőben, 2018 közepéig hajthatják végre, a 2012–2016-os időszakban elmaradt emelés kompenzálására pedig 1,8 havi bérnek megfelelő egyszeri juttatás járna. A munkaadó a nyugdíjazási rendszer átalakítására is új ajánlatot tett, és előirányozta ezer új pilóta felvételét 2021-ig.

A szakszervezet nem fogadja el az ajánlatot, de az utazókra tekintettel egyelőre befejezi a sztrájkot, így vasárnap visszaállhat a rendes menetrend a Lufthansánál. Az érdekképviselet egy szóvivője a DPA hírügynökségnek elmondta, hogy a menedzsment két hónappal ezelőtt ugyanezekkel a javaslatokkal állt elő, és már akkor is elégtelennek ítélték.

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést követelt a kollektív szerződés lejártával kezdődő és 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a szerződés hatálya alá tartozó 5400 pilótának. A munkaadó szerint ez összességében 20 százalékos emelést jelentene az eleve a legjobban kereső munkavállalói csoportnak, amit nem lehet kigazdálkodni a többi, mintegy 120 ezer dolgozó munkahelyének veszélyeztetése nélkül.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.