Még mindig nagy a zavar az új online kasszák körül

A tervezetet már bejelentették, de a rendelet még nem jött ki.

Horváth Attila
2016. 11. 08. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezetet már bejelentették, de a rendelet még nem jött ki. Pedig feszes lesz a menetrend: ha a jogszabály megjelenik, nyolc nappal később hatályba lép, utána az adóhatóságnál, az ügyfélkapun keresztül kell majd regisztrációs kódot kérnünk. Telik az idő, ám nem történt még semmi – mondta lapunknak az Országos Taxisszövetség elnöke. Metál Zoltán attól tart, így kevés idejük marad az új rendszer bevezetésére, amelyet január 1-jétől kellene használniuk. Tapasztalata szerint az országban december 23-ig szükséges volna minden ezzel kapcsolatos feladat végére érni, hogy a jövő év első napjától élesben tudják használni a kasszákat.

Lapunk már többször foglalkozott a témával: e szerint január 1-jén csatlakoznak az online pénztárgép rendszeréhez az autószerelők, a gépjárműalkat­rész-kiskereskedők, a plasztikai sebészek, továbbá a diszkók, a tánctermek, a mosodák, a masszázsszalonok, a fogyasztó- és karcsúsítóhelyek, a testépítőklubok, az étel- és italautomaták üzemeltetői, valamint a taxisok és a pénzváltók. Azóta az automatások kiharcolták, hogy 2017. június végéig kapjanak haladékot. A taxis-érdekképviselet vezetője hangsúlyozta, több problémájuk is van az online kasszára való áttéréssel. Nincs megoldva például az a kérdés, hogyan kezeljék a különböző típusú díjtételek rögzítését.

A NAV és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködési megállapodást kötött a hazai kereskedelem ellenőrzésére. Céljuk a piaci viszonyok megtisztítása és a tisztességes verseny megteremtése. Így a jövőben a termelők szervezete rendszeresen tájékoztatja a piaci folyamatokról a hatóságot, szakmai ismereteivel segíti a hivatal vizsgálatait, és jelzi, ha a NAV hatáskörébe tartozó jogsértést tapasztal. Az újonnan létrehozott tej munkacsoport az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer előnyös tulajdonságait kihasználva működik majd együtt a nyerstej-szállítmányok ellenőrzésében. (H. A.)

– Eddig mindent be kellett ütnünk a taxiórába, jól működött a rendszer. Januártól azonban a nemzetgazdasági tárca azt szeretné, ha megosztott lenne a könyvelésünk. A csak nyugtás bevételt azonnal be kell ütnünk, de azt, amiről számlát is kérnek, utólag kell bevallanunk. Szerintünk ez így nem jó, mindent azonnal kellene rögzíteni, mert így jóval több adminisztrációs teher hárul majd ránk, ráadásul a rendelet tervezetével ellentétesen hat majd. Erről még nem sikerült meggyőznünk a tárcát – mondta Metál Zoltán.

Mégsem tartja eredménytelennek a tárgyalásokat az érdekképviseleti vezető. Másfél éve lobbiznak azért, hogy az alanyi áfamentességet hatról nyolcmillió forintra emeljék, a nemrég megjelent adócsomagban már szerepel a javaslatuk. A könnyítés a szövetség elnöke szerint a tízezer taxison kívül mintegy tíz­ezer másik vállalkozót is érint.

– Még mindig nem kaptunk pontos tájékoztatást a tárcától, így nem tudjuk, honnan lehet majd megrendelni a kasszát és milyen formában jár majd a támogatás hozzá – tudtuk meg a Masszőrök Egyesületének elnökétől. Pod­horsz­ky Tibor szerint legtöbb kollégája éppen ezért nem is fogja megvásárolni az eszközt, hanem inkább a jóval olcsóbb számlázóprogramot választja majd. Úgy tudja, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezt is köteles elfogadni. Egy okostelefonon működő alkalmazásról van szó, a nyugtán szereplő adatokat megkapja az ügyfél és az adóhatóság. Ezzel azonban az lehet a probléma az elnök szerint, hogy a lakcímmel együtt a kuncsaft személyes adatait is megkapja a NAV. Ezt sok ügyfél minden valószínűség szerint kifogásolja majd. Podhorszky Tibor hozzátette: az új adócsomag részleteit is tisztázni kellene, mert kollégái nagy része a kisvállalkozók tételes adóját (kata) fizeti, és ennek éves bevételi határát a kormány jövőre hatról 12 millió forintra emeli.

Az elnök attól tart, burkolt adóemelést is tartalmazni fog a változás, és nőhet annak a havi 50 ezer forintnak a mértéke, amit be kell fizetniük a vállalkozóknak. Az utóbbi időben a tárcát és a NAV-ot is többször kerestük a témában, ahogy tegnap is, de választ nem kaptunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.