Nem mindenki jár jól a minimálbér-emeléssel

A szakértők szerint lehetetlen helyzetbe kerülnek a nem kata szerint adózó egyéni vállalkozók.

Horváth Attila
2016. 11. 23. 19:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első pillantásra történelminek nevezhető béralku született kedden, amelynek következtében épp a választások előtti két évben tapasztalhatnak jelentős fizetésemelkedést a munkavállalók. A megállapodás szerint a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő jövőre, s 2018-ban folytatódik ez az irány. Emellett 27-ről 22 százalékra csökkenhet a szociális hozzájárulási adó (szocho). Ebben egyezett meg a kormány a munkáltatói érdekképviseletekkel. Persze az átlag munkavállalónak jutó valódi béremelkedés mértéke nemcsak ettől a megállapodástól függ, hanem attól is, hogy a jelenlegi hazai munkaerőpiaci helyzetben a munkáltatók átadják-e majd az 5 százalékos járulékcsökkentés előnyét a dolgozóiknak.

Mint kiszámoltuk, havonta akár 10-15 ezer forinttal is több maradhat jövőre némely munkavállaló zsebében, de a helyzet nem ennyire egyszerű.

– A minimálbér-emelésnek ugyanis számos munkavállaló látja kárát – mondta ezzel kapcsolatban lapunknak Angyal József okleveles adószakértő. – Csak a szakképzetlen munkaerő jár egyértelműen jól az emeléssel, a segédmunkások bére lesz nagyobb, a képzett, tanult munkaerő továbbra is külföldre fog menni. Egyszerű példával élve: ha a műtőkocsit toló fiú fizetése magasabb lesz, attól még a szakorvos nem marad Magyarországon – hangsúlyozta Angyal József, aki szerint ez a döntés valójában jelentősen rontja hazánk versenyképességét.

De nem járnak jól azok sem, akik az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) alapján kapják a fizetésüket: néhány ezer forinttal kevesebbet kapnak majd az új rendszerben, mert a személyi jövedelemadójukat (szja) a megemelt minimálbérből vonják le. Az ekho szerint adózók száma több tízezerre tehető, ők leginkább újságírók, színészek, művészek, sportolók.

Angyal József szerint a garantált bérminimum emelése a nem a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózó egyéni vállalkozókat és a társas vállalkozásban személyesen közreműködőket hozza majd lehetetlen helyzetbe. Ők jelenleg valamivel több mint 68 ezer forint járulékot fizetnek akkor is, ha egyetlen forint jövedelmet sem vesznek ki a vállalkozásból, ezért rengetegen mehetnek tönkre.

Mindezeket a problémákat a munkáltatói érdekképviseletek már korábban is jelezték a kormánynak. Úgy látják ugyanis, a drasztikus béremeléseket a versenyképességük jelentős romlása nélkül nehezen tudják kigazdálkodni. Végül azért kedden beálltak a kormányzati javaslat mögé. Az okleveles adószakértő mást javasolna: szerinte a járulékokat egységesen 15 százalékkal kellene csökkenteni minden területen, a családi járulékkedvezményt pedig meg kellene szüntetni, mert az negatív adó. Így lehetne mérsékelni az szja-t is, s ezután lehetne valódi béremelésről beszélni.

Hangsúlyozta, hogy a jelen megállapodás alapján a munkáltatóknak továbbra is az lesz az érdekük, hogy a képzetlen munkaerőt foglalkoztassák. Ezzel kapcsolatban kifejtette, át kellene gondolni a jelenlegi szocho kedvezményrendszerét, mert nem azokat támogatja, akikre a munkáltatóknak szükségük van. Érthetetlen például, hogy miért kap 14,5 százalékos szochokedvezményt a szakképzetlen munkaerő és a tartósan álláskereső. Így a szakképzetlen munkaerőt kétszeresen támogatja a kormány, egyrészt a jelentős és indokolatlan minimálbér-emeléssel, másrészt a szochokedvezménnyel. A szakértő szerint a kedvezmények megvonásából felszabaduló összeg nagyobb járulékcsökkentést tett volna lehetővé. Mint mondta, ha a társasági adó lefaragásával nem a multikat támogatná a kormány, akkor az ott felszabaduló 145 milliárd forintból további járulékcsökkentés valósulhatott volna meg.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke is bírálta a béralkut, mivel a minimálbér jövőre sem éri el a 2015-ös létminimum szintjét, vagyis továbbra sem lehet majd abból megélni. Megismételte javaslatukat, amely a munkavállalók járulékát csökkentené 6,5 százalékkal.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője elmondta, a közmunkások bére messze elmarad a minimálbértől, ami több százezer embert érint, ráadásul az illetményük az idén egy fillért sem emelkedett.

Másképpen ítéli meg az egyezséget Varga Mihály: a nemzetgazdasági miniszter kijelentette, a munkáltatói járulékok jelentős csökkentése mellett jövőre a vállalkozások egységes, 9 százalékos társasági adójával az Európai Unió élvonalába kerül az ország, ezzel erősödik versenyképessége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.