Végrehajtást indítottak a K&H ellen

A bank a Pénzügyi Békéltető Testület határozatának megfelelően nem számolt el egyik devizahiteles adósával.

Hajdú Péter
2016. 11. 21. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végrehajtást rendelt el szeptember 8-án a K&H Bank ellen a Gödöllői Városi Bíróság, mert nem számolt el a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) határozatának megfelelően egyik devizahiteles adósával. Az ügy előzményeiről az adóst képviselő Békefi László ügyvéd a Magyar Nemzetnek elmondta, a korábban devizahitelt fölvett ügyfél fizetési nehézségekre hivatkozva szerződésmódosítást kezdeményezett a banknál 2012 nyarán. Ugyanazon év szeptember 20-án sor is került a kontraktus megváltoztatására. A módosított kölcsönszerződés értelmében a teljes tartozás összege 26 505 svájci frankot tett ki. – Ügyfe­lem akkor lepődött meg, amikor a devizahitel forintosításakor, illetve a tisztességtelenül felszámított összegek miatt elrendelt elszámoláskor a fenti összeg helyett 180–190 ezer svájci franknyi tartozást mutatott ki és forintosított a bank – tette hozzá. – Ezt követően kezdeményeztük a banknál, hogy a 2012. szeptember 20-án módosított szerződés alapján állítsa össze ismét az elszámolást. A bank erre nem volt hajlandó, így a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordultunk. A PBT az ügyfelemnek adott igazat, ennek ellenére a K&H továbbra is a kölcsönszerződésben rögzítettnél jóval magasabb összeget követeli – mondta az ügyvéd.

A testület előtt az adós megerősítette, az érvényben lévő szerződés értelmében neki 26 505 svájci franknyi tartozása van, a bank mégsem e szerint számolt el vele. A bank arra hivatkozott, hogy hiába állapította meg a testület az adós igazát, vagyis hogy csupán 26 505 svájci franknak megfelelő összeggel tartozik, ez a szám tévedésből került a fizetési nehézségekkel kapcsolatos egyezséget követő módosított hitelszerződésbe. Vagyis hibáztak, de érvelésükben azt fejtették ki, az adós maga sem gondolhatta komolyan, hogy egy szerződésmódosítás nyomán valóban mintegy nyolcvan százalékkal csökkenhet a hitelösszege. Arra is hivatkozott a bank, hogy az éves egyenlegközlőkben mindig az általa reá­lisnak tartott 180 ezer svájci frank összegű tartozást jelzett az adós felé. A PBT határozata viszont rögzíti, a benyújtott dokumentumok ennek ellentmondtak, mert kizárólag a devizahitel forintosítását követően kibocsátott éves elszámolások tartalmazzák a bank által követelt összeget.

– Arra is felhívtuk a figyelmet, hogy a banknak bőven lett volna lehetősége az állítólagos tévedést korrigálni. A polgári törvénykönyv ugyanis egy teljes évet biztosít arra, hogy egyoldalú nyilatkozatban közölje, a szerződést megtámadja – emelte ki az ügyvéd. – Ha pedig ezt az adós nem fogadja el, bíróság elé vihette volna az ügyet. Erre azonban nem került sor, a rendelkezésre álló egy esztendő viszont többszörösen lejárt. A PBT határozata alapján így a K&H Banknak a 2012. szeptember 20-án született szerződésmódosítás alapján, annak figyelembevételével kell elkészíteni az elszámolást, és közölni az ügyféllel a még hátralévő tartozás összegét. A bank jogi képviselője útján közölte azt a képtelenséget, hogy ők az elszámoláskor már figyelembe vették a kérdéses módosítást. Ez nyilvánvalóan azt jelentette, hogy a jogerős és végrehajtható PBT-határozat végrehajtáson kívüli önkéntes teljesítésétől elzárkóznak. Ezt követően ügyfelem élt a békéltető testület határozatában jelzett lehetőséggel, s végrehajtás megindítását kezdeményezte a bank ellen. Azt a Gödöllői Városi Bíróság el is rendelte idén szeptember 8-án. A hitelintézet – a végrehajtó felhívása után – önkéntes teljesítésként a végrehajtási eljárásban fillérre ugyanazt az elszámolást közölte, amit a PBT-határozat előtt – fejtegette a jogi képviselő, hozzátéve: „Úgy tűnik, a bank nem képes elegánsan veszíteni, képtelen a végrehajtói, bírósági kényszer nélküli teljesítésre.”

Békefi László elmondta, jelen pillanatban is a Pesti Központi Kerületi Bíróság határozatára várnak az ügyben, mivel a végrehajtó a bank önkéntes teljesítése híján az iratokat a végrehajtás módjának meghatározása miatt oda beterjesztette. Ezen eljárásban azt kezdeményezték, hogy a bíróság bírság kivetésével kényszerítse a bankot a PBT határozatának végrehajtására, így az érvényben lévő szerződés szerinti elszámolás elkészítésére a K&H Bankot. Az ügyben megkerestük a K&H Bankot is, de pénzintézet nem reagált kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.