2600 százalékkal emelték az epilepszia-gyógyszer árát

Mintegy 84,2 millió fontos bírságot kapott a Pfizer.

MNO
2016. 12. 07. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagykereskedőt, a Flynn Pharmát 5,2 millió font megfizetésére kötelezték, amiért 2012-ben 2600 százalékkal emelte a készítmény árát. Emellett elrendelték, hogy mindkét vállalat csökkentse az árakat – írja a BBC.

A készítmény Nagy-Britanniában jóval drágább volt, mint más európai országokban. A Pfizer elutasította az állításokat és jelezte, hogy fellebbez az ügyben.

A CMA, vagyis a brit kormányhoz tartozó versenyhivatal közölte: a rendkívüli emelés a brit állami biztosító (NHS) és az adófizetők számára több tíz millió fontba került. A vizsgálatot vezető Philip Marsden kizsákmányolással vádolta a céget és jelezte: nem volt indokolt az ilyen mértékű áremelkedés, mivel régi készítményről van szó, melynek esetében nem volt új fejlemény vagy jelentősebb beruházás – olvasható a Guardian cikkében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.