A lengyel nyugdíjast valóban megbecsüli a kormány

Két és félszerese a lengyel minimálnyugdíj a magyarnak.

MNO
2016. 12. 09. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a magyar nyugdíjasok szemét 1,6 százalékos nyugdíjemeléssel és tízezer forintos Erzsébet-utalvánnyal szúrják ki, addig Lengyelországban valóban komoly emelésről döntött a parlament – idézi a Gazeta.pl honlapot a Napi.hu. A törvénymódosítás értelmében jövő januárjától a lengyel minimálnyugdíj ezer złoty, azaz hetvenötezer forint lesz. Ezzel szemben nálunk már kilenc éve 28 500 forintból kell megélniük a legszegényebb nyugdíjasoknak. Lényeges része a törvénynek, hogy a legnagyobb emelést a legszegényebbek kapják. Nem egyedi esetről van szó, hiszen a lengyel nyugdíjasokat már eddig is sokkal jobban, és anyagilag is megbecsülték, hiszen mostanáig 883 złoty, azaz 66 200 forint volt a legalacsonyabb nyugellátás összege.

A megemelt minimálnyugdíjat az állami nyugdíjfolyósító hozzávetőlegesen 800 ezer öregségi és rokkantnyugdíjasnak utalja ki jövő évtől, de rajuk kívül 285 ezer szociális ellátásban részesülő, és 350 ezer mezőgazdasági dolgozó nyugdíját is megemelik, de nekik egy külön szervezet utalja a pénzt.

A lengyeleknél a minimálnyugdíj eléréséhez közel sem kell annyit dolgozni mint nálunk, hiszen a nők 22, a férfiak 25 év munkaviszony után jogosultak arra. Ezzel szemben nálunk a nyugdíjjogosultsághoz a nőknél negyven munkában töltött évre van szükség, a férfiaknál pedig el kell érni a 65 éves kort.

Eközben Dragos Pisleru román munkaügyi miniszter bejelentette, keleti szomszédunknál jövőre 5,2-5,3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Romániában a nyugdíjemelés mértéke fele részben az inflációhoz igazodik, felerészben viszont a bruttó átlagbérek emelkedéséhez. Az előbbi negatív számot mutatott idén, az utóbbi viszont dinamikusan növekedett, októberben 13,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Kétségtelen ugyanakkor, hogy Romániában a 2009. és 2012. közötti években nem változott a nyugdíjak értéke, az azt követő időszakban azonban évi átlagban öt százalékkal emelkedtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.