A NAV szerint csökkent az illegális cigarettapiac

6,2 százalék volt a külföldön adózott és 0,2 százalék a hamis termék.

MTI
2016. 12. 08. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adóhatóság csütörtöki közleménye szerint a 2016. május–augusztusi gyűjtés alapján Magyarországon az adózatlan cigaretta aránya 6,4 százalék a teljes cigarettapiacon az előző évi 10,7 százalékkal szemben. Ebből 6,2 százalék volt a külföldön – többnyire Kelet-Európában – adózott és mindössze 0,2 százalék a hamis termék – írták.

A feketepiac kínálatában jelentős szerkezeti változás is megfigyelhető: ismét Ukrajna lett az illegális dohánytermékek első számú forrása, míg a Belarusz Köztársaságból származó termékek arányának visszaesése szembetűnő.

A forgalmazási adatok szerint a feketepiacról kiszoruló kereslet legális csatornákba terelődött, a legális cigarettapiacon 4 százalékkal magasabb a forgalom az idén, mint a tavalyi év azonos időszakában, és a fogyasztási dohány piaca is növekszik. Szakértők szerint az illegális piac jelentős csökkenése a kiskereskedelem élénkülése és a mögötte meghúzódó reálbér-emelkedés, valamint a fogyasztásösztönző gazdasági környezet hatása mellett a NAV tevékenységének is köszönhető.

A NAV-nak továbbra is kiemelt feladata a dohánytermékekkel kapcsolatos illegális tevékenység visszaszorítása. Az ellenőrzés eredményességét mutatja, hogy 2016-ban, átszámítva, naponta több mint 600 ezer szál illegális piacra szánt cigarettát foglalt le eddig a NAV – áll a közleményben.

Idén novemberben a NAV egyébként egy nemzetközi bűnszervezet által létrehozott cigarettagyárat leplezett le a bolgár hatóságok és az Europol segítségével 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.