Betett a görögöknek Ciprasz karácsonyi ajándéka

Az eurócsoport felfüggesztette az adósságkönnyítő intézkedéseket, válaszul a hellének extra kiadásaira.

MTI
2016. 12. 14. 19:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az intézmények arra jutottak, hogy a görög kormány lépései látszólag nincsenek összhangban a megállapodásainkkal” – közölte szóvivője útján Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek az előző héten állapodtak meg a szóban forgó intézkedésekről, amelyek az adósságállomány csökkentésére nem vonatkoztak ugyan, a törlesztési időszak kiterjesztésére viszont igen.

Az Alexisz Ciprasz vezette görög kormány azonban néhány nappal később 617 millió euró értékben jelentett be extra kiadásokat karácsonyi nyugdíj-kiegészítésekre és a menekültáradatnak kitett görög szigetek helyzetének javítására. Ciprasz úgy vélekedett, hogy ezek a lépések teljes mértékben megfelelnek a nemzetközi hitelezőkkel kötött egyezményeknek.

Az eurócsoport bejelentésére több mint három százalékot esett az athéni értéktőzsde részvényindexe, a görög államkötvények hozama pedig egyhavi csúcsra emelkedett.

A görög költségvetést 2010 óta nemzetközi hitelek tartják működésben. A legutóbbi, jelenleg aktuális, sorban a harmadik mentőcsomag feltételeiben Athén 2015-ben állapodott meg a hitelezőkkel, és átfogó reformok végrehajtása mellett kötelezte el magát 2018-ig.

A 86 milliárd eurós hitelcsomag finanszírozásában – az előző kettővel ellentétben – a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem vesz részt, mert nem tartja fenntarthatónak a görög adósság törlesztését, ezért annak enyhítését szorgalmazza. A hitelezők sorában a német kormány viszont az adósság elengedésének minden formáját elutasítja, a hitelfeltételek érvényesítéséhez viszont elengedhetetlennek tartja az IMF részvételét a programban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.