Hiányszakma a kéményseprő

Az utóbbi években hiányszakmává vált a kéményseprő, a képzés nem tudta pótolni a szükséges létszámot.

MTI
2016. 12. 13. 8:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években hiányszakmává vált a kéményseprő, mivel a képzés nem tudta pótolni a szükséges létszámot – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az MTI beszámolója szerint Hajdu Márton közölte, a képzést átalakították, racionalizálták, most már a katasztrófavédelem keretei között zajlik. Jelenleg belső oktatást tartanak, így például mesterré válhat egy szakmunkás, de nemsokára már az utcáról felvett emberekből is lehet kéményseprő.

A szóvivő hozzátette, a gázüzemű, valamint a zárt égésterű fűtőberendezéseket kétévente, a szilárd tüzelőanyagot használó eszközöket pedig évente kell ellenőriztetni. Az első, illetve a második értesítés után még ingyenes az ellenőrzés, a harmadik alkalommal viszont ki kell fizetni a kiszállás költségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.