Kamatot emelt a Fed: erősödik a dollár

Utoljára tavaly decemberben növelték a kamatlábat.

MTI
2016. 12. 14. 19:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Federal Reserve monetáris döntéshozó testülete, a nyílt piaci bizottság (FOMC) a piaci várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal 0,50–0,75 százalékra emelte szerdán az irányadó kamatsávot.

A FOMC tagjainak előrejelzései szerint az irányadó kamat mediánja 2017-ben 1,4 százalék, 2018-ban 2,1 százalék, 2019-ben pedig 2,9 százalék lesz. A szeptemberi prognózishoz képest a 2017-es és 2019-es medián 0,3 százalékponttal, a 2018-as pedig 0,2 százalékponttal emelkedett.

A nyílt piaci bizottság több mint kilenc év után először tavaly decemberben emelte meg a szövetségi pénz kamatlábát, amelyet előtte hét évig tartott történelmi mélységben, zéró közeli szinten, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést, és felpörgesse az inflációt. Az eltelt egy évben többször is a kamatemelés küszöbén állt, de hol a kedvezőtlen világgazdasági környezet, hol a brexittel kapcsolatos aggodalmak, hol az amerikai elnökválasztás miatt változatlan szinten, a 0,25–0,50 százalékos sávban hagyta a kamatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.