Katariak és svájciak vették meg a Rosznyefty ötödét

Az ügylet értéke 10,5 milliárd euró.

MTI
2016. 12. 07. 20:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyletről, amelynek értéke 10,5 milliárd euró, Igor Szecsin, az állami többségű Rosznyefty vezetője személyesen számolt be Vlagyimir Putyin orosz elnöknek – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Putyin gratulált a privatizációs megállapodásért, és reményét fejezte ki, hogy az új befektetők javítani fogják a vállalat irányítását és átláthatóságát, és ezáltal növelik a Rosznyefty piaci értékét.

A Glencore a világ egyik vezető bányaipari, nyersanyag-kitermelő és -kereskedő vállalata, míg a katari állami befektetési alap (QIA) a világ kilencedik legnagyobb szuverén alapja több mint 250 milliárd dolláros eszközállományával. A Rosznyeftybe betársuló konzorciumban fele-fele arányban vesznek részt, a vételárat önerőből, illetve hitelből fizetik ki.

A Rosznyefty a legnagyobb orosz olajvállalat, Oroszország olajkitermelésének 40 százalékát adja. A vállalat 2014. július közepén került fel az Egyesült Államok szankciós listájára több kulcsfontosságú orosz bankkal és céggel együtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.