Külföldi bankra vetett szemet az OTP

Egy görög bank leánybankját vásárolhatja meg az OTP.

MNO
2016. 12. 07. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters értesülései szerint a KBC és az OTP is ajánlatot tett a görög National Bank of Greece bolgár leánybankjára, a United Bulgarian Bankra (UBB) – írja a Portfolio.

A lap emlékeztet, hogy az OTP vezetése évek óta hangoztatja, hogy szívesen vásárolnának a régióban bankot, elsősorban ott, ahol már jelen vannak, de alacsony a piaci részesedése az OTP-nek. Ugyanakkor az OTP több vasat is tart a tűzben, az elmúlt hónapokban ukrán és szerb bankkal is szóba hozták.

A bolgár bank azért jöhetett szóba, mert a görög bank az újrastrukturálási tervének keretében válna meg bolgár bankjától, hogy az eladásból befolyó összeggel erősítse meg tőkehelyzetét. A bolgár bank eladásáról még idén megállapodás születhet.

A Portfolio megjegyzi, hogy az UBB Bulgária negyedik legnagyobb bankja, szeptember végén 1,32 milliárd leva, vagyis 211 milliárd forint volt a könyv szerinti értéke, a mérlegfőösszege pedig 7,1 milliárd leva, vagyis 1136 milliárd forint.

A portál okfejtése szerint, azért lenne érdemes az OTP-nek megvásárolnia az UBB-t, mert „akkor kell venni, amikor van eladó bank”, ezért logikusnak tűnik a tranzakció. Ráadásul sok fanyalgónak is visszavághatna az OTP, hiszen az UBB-vel több mint 10 százalékkal nőne a bankcsoport mérlegfőösszege. A bolgár operációban 62 százalékos lenne a növekedés.

A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy az OTP azokon a piacokon akar nagyobbra nőni, ahol alacsony a piaci részesedése, és ez pont nem igaz a bolgárra, ahol már most is sok paraméter alapján az első/második legnagyobb bank (kétséges, hogy a bolgár versenyhivatal rábólint-e), ilyen szempontból érdemesebb lenne Horvátországban, Romániában vagy Szerbiában bankot venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.